Futómuskátli (Peltatum hibridek)

Család: Gólyaorrfélék
Hazája: Dél-Afrika

A futómuskátli keresett ámpolnanövény. Ismeretes félig csüngő és csüngő változata, levele félig húsos, a borostyánéhoz hasonló. Említést érdemel mindenekelőtt virágainak formája és színösszetétele: lehetnek teltek, félig teltek, vagy egyszerűek; vörösesen fényesek, rózsaszínűek, fehérek, bíborszínűek vagy kétszínűek. Különösen kedveltek az illatos, öntisztuló ’Cascade’ fajták. A legrégebben ismert ebből a fajtából a ’Ville de Paris’, melynek virágai nem teltek, hanem egyszerűek.

Levegős, napos, esetleg félárnyékos helyet igénylő növény. Télen világos és hűvös helyen kell tartani, 10-15 Celsius fok között, őshazája környezeti feltételeinek megfelelően.

A futómuskátli a muskátlikhoz, a Pelargonium nemzettséghez tarozik, ezért semmilyen pangó vizet nem visel el. A nyári hónapokban a növényt rendszeresen öntözzük, és hetente tápoldatozzuk. Az áttelelés idején az öntözést a minimumra kell csökkenteni. Az elnyílt virágokat minden nem öntisztuló fajtáknál rendszeresen el kell távolítani.

Mivel a növény idővel felkopaszodik, augusztusban 10 cm-es fejdugványokat vágunk. Az F-1 hibrideket januárban magvetéssel szaporítjuk 20 Celsius fokos hőmérséklet betartása mellett.

Túl nedves talajban a gyökerek elrothadnak.

Futómuskátli (<span>Peltatum sp</span>)