Korallkerep (Lotus bethelotti)

Család: Pillangósvirágúak
Hazája: Kanári szigetek

Újonnan került ámpolnanövényként forgalomba a korallkerep. Vízszintesen, egy síkban nő, és idővel a tövénél fejleszt fásodó, lecsüngő hajtásokat. Az ágak végén hozza levélhónalji virágait, melyek kb. 3 cm hosszúak, és meglehetősen bizarr megjelenésűek.

A virágok rendszerint skarlátvörösek, létezik azonban egy sárgás rézszínű fajta is. A növény levelei finomak, ezüstösek; az aszparágusz leveleire hasonlítanak.

Világos, napfényes helyre van szüksége. Ültetéséhez használjunk humuszos, balkonnövények számára kifejlesztett földkeveréket. A palántákat egymástól 30 cm távolságra ültessük be.

Fontos szabály a korallkerep ápolásához: soha nem szabad megvárnunk, hogy talaja kiszáradjon; ez ugyanis azonnali levél- és virághullást okozna. Ezen túl azonban arra is ügyelnünk kell, hogy túl sok víz se kerüljön a gyökerekhez, mert a pangóvíz is kárt tesz a növényben. A korallkerep tápanyagigénye is magas; februártól szeptemberig hetente lássuk el tápoldattal. Hidegérzékeny növény, ezért már októbertől teleltetni kell vinni világos, hűvös helyre, amelynek hőmérséklete ne haladja meg a 10 Celsius fokot. Teleltetés közben csak nagyon kevés öntözővizet kapjon.

Könnyen szaporítható, márciusban, vagy augusztus-szeptember táján, fejdugványozással.

A korallkerepnek nem csak virágai, de levelei is egzotikus díszítőértékkel bírnak. Lecsüngő alakja miatt jól érvényesül oszlopokra, vagy korlátra, mellvédre helyezve.

Korallkerep (<span>Lotus bethelotti</span>)