Téli jázmin (Jasmium nudiflorum)

Család: Olajfafélék.
Hazája: Nyugat- Kína.

Dacolva a hideggel, és a fénymentes időszakkal, a téli jázmin már decemberben elkezdi bontani citromsárga virágait. A cserje a rekettyéhez hasonló zöld színű, ágai lehajlóak. Kis igényű növény, nem okoz problémát a balkonládában való átteleltetése sem. Csak szélsőségesen hideg klímájú helyeken szokták letakarni télre fenyőgallyakkal. Lecsüngő formája, és szokatlanul korai virágzása miatt igen népszerű a téli jázmin balkon- és dézsás növényként is.

Télálló növény, és a fényviszonyokra sem túl érzékeny. Jól növekszik védett helyen éppúgy, mint napfényen vagy félárnyékban.

Ültetési közegként humuszos, vályogos kerti talajt, vagy általános virágföldet használjunk. A meszes talajt kedveli. Mértékkel ötözzük, a virágzási idő elmúltával pedig, márciustól egészen augusztusig miden hónapban juttassuk ki műtrágyát a téli jázminnak.

A lehajló hajtásrészek talajjal érintkezve gyökeret eresztenek. Dugványozással is szaporítható, ehhez a dugványokat a nyári hónapokban - június-júliusban - kell vágni.

A téli jázmin nem csak csüngő növényként nevelhető, de megfelelő támrendszer segítségével kúszócserjeként is. Ha ágait lakásban, vázában hajtatjuk, ezen a virágok mind az utolsó rügyig ki fognak nyílni.

Téli jázmin (<span>Jasmium nudiflorum</span>)