Fokföldi kékmargitvirág (Felicia amelloides)

Család: Fészkesek
Hazája: Dél-Afrika

Átteleltethető, de egyébként egyéves növény ez hálás kis kék virág.

Teljes napsütést, és sok friss levegőt igényel a kékmargitvirág. 20, de idősebb korában akár 60 cm-es magasságot is elérhet. Mit neve is mutatja, mintegy 3,5 cm átmérőjű, liláskék szirmú, sárga közepű virágokat hoz.

Fontos számára a napos hely, csak így tud gazdagon virágozni. Ezért van szüksége jó vályogos- humuszos kerti talajra, de remekül megfelel neki a balkonnövények számára összeállított földkeverék is. Nagy virághozammal fogja meghálálni a mértékletes öntözést, és kéthetente való tápoldatozást. Ha pedig rendszeresen eltávolítjuk az elnyílott virágokat, és egész évben gondosan locsoljuk a növényt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy szép bokros, virágokban gazdag növény lesz fáradozásunk jutalma. Amennyiben sikerül egy világos, kb. 12 Celsius fokos helyiségben átteleltetnünk, akkor következő évre még erőteljesebb, kissé fásodó szárú tövünk fog virágozni. Az áttelelt növényeket tavasszal vágjuk vissza, és ültessük át humuszos virágföldbe.

Lágyszárú részekből lehet dugványt vágni, a dugványozás tavasszal történik.

A levendulaszínű virágaival pompázó kékmargitvirág jól illik a fehér, illetve rózsaszín muskátlikhoz, valamint a minirózsákhoz. Tetszetős kiegészítője pl. a deres csenkesznek, vagy az örökzöld fenyőknek is.

Fokföldi kékmargitvirág (<span>Felicia amelloides</span>)