A búzával érő körte (más néven búzáskörte) június végén - július elején érő, középnagy gyümölcsméretet is elérő, gyorsan szotyósodó, de nagyon korai körtefajta. Fája erőteljes növekedésű.

Gyümölcsének alakja hosszas tojásdad vagy lapított, de általában szabályos körte alakú. Felülete sima, szára közepesnél hosszabb. Héja világoszöld, mely éretten sárgászöld és halványan fénylő, napos oldalán barnáspiros színnel mosott lesz. Pontozata apró, sűrű, jól szembetűnő. A körte felülete sima, elég száraz tapintású. A piros fedőszín néha a gyümölcs egész napérte oldalát is bevonja, néha viszont szinte teljesen hiányzik. Húsa fehéres, finom, elég tömött; magháza körül néha szemcsésen kövecses. Éretten gyorsan szotyóssá válik.

Fája teljesen edzett, igen korán, és később is nagyon bőven terem. Ágazata szellős, szabálytalanabb, koronája terebélyes; növekedése erőteljes. Termőhelyet és a termőtalajt tekintve nem válogat, így szinte mindenütt megterem. Gyümölcsében a szél alig tesz kárt. Hamar szotyósodó gyümölcsei miatt birsalanyon törpe- vagy alakfaként nem érdemes ültetni.

Elsőrendű piaci minőségű körtefajta. Nagyon korai érése miatt tömeges termesztésre csak másodsorban ajánlott. Nagyvárosok mellett azonban érdemes tömegesen termeszteni, mert itt hamar vevőre talál. Egyébként igen korai volta miatt egy-egy fájának a házikertben is helyet szoríthatunk. Az Alföldön, de magasabb tájakon és kötöttebb talajokon is szépen díszlik. A metszést nem kedveli, nem is való törpe- ill. alakfának.

(fénykép: http://barnaesfiai.hu/sites/default/files/kepek/p1010016buzas_korte.jpg)

 

Búzával érő körte (<span>Pyrus communis</span> ''Búzával érő'')

Hasonló növények

Körte (Pyrus communis) Körte (Pyrus communis)
A körte a rózsavirágzatúak csoportjába tartozik,...

Árpával érő körte (Pyrus communis ''Árpával érő') Árpával érő körte (Pyrus communis ''Árpával érő')
Származása ismeretlen, de igen régi fajtának...

Clapp kedveltje körte (Pyrus communis ''Clapp's Favorite Pear'') Clapp kedveltje körte (Pyrus communis ''Clapp's Favorite Pear'')
Thadeus Clapp Massachusetts államban (USA) állította...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »