A körte a rózsavirágzatúak csoportjába tartozik, és mintegy 5000 fajtáját ismerjük, itthon ebből nagyjából 50-et. Hazánkban is remekül megterem, így sok finom hazai sütemény és ital recept fontos eleme. A gyümölcs mérete és íze is változatos.

A körte termesztésének története egészen az ókori mítoszokig nyúlik vissza. A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem jótékonyan hat az emberi szervezetre is. A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek által is fogyasztható. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin és kálium-szükségletünket, de kúraszerűen is lehet használni. Egyaránt egészséges, akár gyümölcsléként, akár szárított formában visszük be a szervezetbe. A fél óráig főzött körte leve energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején.

Román dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság a depresszió ellen, de emellett rengeteg betegség megelőzésére is alkalmas, így a reuma, ízületi gyulladások, kimerültség, vérszegénység, tuberkulózis és a hasmenés kockázata mind csökkenthető a fogyasztása által. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlják a fogyasztását. Magas ásványianyag- (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség megelőzésére ill. ellenszereként is használható.

A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de néhány fajtát ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, így puffadást okozhat. Felhasználásának csak a képzelet szabhat határt, fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesként, mártásnak és süteménynek is. Készíthetünk belőle sajtot is, illetve aszalva és befőttként is rendkívül egészséges.

A késő őszi illetve télikörtét javasolt még zölden leszedni, s elraktározni. Ügyelni kell arra is, hogy vásárláskor és szállításakor ne nyomódjanak meg a gyümölcsök.

Az egyes körtefajták jellemzőinek ismertetését a faiskola.hu adott oldalain találhatják meg.

(további információ: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2075#heading0)

A körte legfontosabb betegségeiről és károsítóiról itt olvashatnak:
http://www.novenyorvos.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=114:a-korte-karositoi&catid=54:gyumolcstermo-novenyek-karositoi&Itemid=109

(fénykép: http://www.holidaycheck.de/data/urlaubsbilder/images/41/1157757410.jpg)

Körte (<span>Pyrus communis</span>)

Hasonló növények

Vadkörte (Pyrus pyraster) Vadkörte (Pyrus pyraster)
A vadkörte viszonylag gyors növekedésű...

Császárkörte (Pyrus communis ''Weisse Herbstbutterbirne'') Császárkörte (Pyrus communis ''Weisse Herbstbutterbirne'')
Általánosan ismert, az egész világon elterjedt,...

Fétel apát (Pyrus communis ''Calebasse Abbé Fetel'') Fétel apát (Pyrus communis ''Calebasse Abbé Fetel'')
A 'Fétel apát' vagy 'Fétel apát...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »