A japán liliomfa a legellenállóbb az összes kelet-ázsiai magnólia faj közül. Hazájában 20-30 m magasságot ér el, nálunk 8-10 méternél ritkán lesz nagyobb. Fiatalon gyors növekedésű, laza bokros szerkezetű, majd kúp alakúra fejlődő fa.
Sötétzöld bőrszerű levelei 15 cm hosszúak, 9 cm szélesek, tojásdadok. A levélfonák világosabb, az erek mentén szőrözött.

Március végén, április elején nyíló fehér virágai 10 cm-nél is kisebbek lehetnek teljes nyílásban, így a Magnolia nemzetségben legkisebb virágot fejlesztő faj. Nyárra csíraképes magot érlel.

Változatai:

- Magnolia kobus var. borealis: Japán északi részén elterjedt, kitűnő hidegtűrő képességű változat, karcsú, tömött fává fejlődik.
- Magnolia kobus var. kobus: kisebb levelű és virágú, alacsonyabb növekedésű változat.

Enyhén savanyú kémhatású, mélyrétegű talajt igényel, de egyéb talajtípusokhoz is képes alkalmazkodni. A valódi liliomfák többségénél kevesebb gondoskodást igényel, de meghálálja a gondos talajelőkészítést és a gyakori öntözést a nyári időszakban. A korán nyíló virágaiban a fagy könnyen kárt tesz, de maga a növény különösen télállónak tekinthető.

Kora tavasszal kell telepíteni, de a konténeres növényt lombfakadás után nyár elejéig nyugodtan telepíthetjük a kert napos vagy félárnyékos részére. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést, ezért a kiültetést óvatosan kell végezni. A fiatal növényeket az első néhány évben gyakran kell öntözni. Metszést nem igényelnek, de a virágzás után a nemkívánatos ágakat levághatjuk, esetleg a növényt már fiatalabb korában kis fácskává alakíthatjuk.

Japán liliomfa (<span>Magnolia kobus</span>)

Hasonló növények

Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata 'Royal Star') Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata 'Royal Star')
A csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) a...

Liliomfa (Magnolia loebneri 'Leonard Messel') Liliomfa (Magnolia loebneri 'Leonard Messel')
5-6 méteresre megnő. Levelei nagyok, virága...

Bíborvörös liliomfa (Magnolia liliflora 'Nigra') Bíborvörös liliomfa (Magnolia liliflora 'Nigra')
Levélszín: ovális, nagyon sötétzöldVirágszín: illatos, tulipán...

Összes 6 hasonló növény megtekintése »