Bohóc- vagy majomvirág (Mimulus)

Virágzás ideje: Májustól szeptemberig
Család: Tátogatófélék
Hazája: Észak-, Dél- Amerika

Amint a neve is mutatja, a bohócvirág valóban az átváltozás mestere: a tátogatófélék virágai érdekesen pettyezettek és rendkívül színgazdagok. A kisvirágú fajták mellett nagyvirágúak, F1 hibridek is ismertek, mint például a 30 cm-es virággal rendelkező 'M. Grandiflorus'. A bohócvirág a természetben is megtalálható, folyók és tavak mentén. Az utóbbi időben virágaik sokszínűsége és formagazdagsága miatt erkélyláda- és dézsanövényként is igen keresettek.
Világos, félárnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát, levegős, hűvös klímát kíván.

A bohócvirág jól fejlődik a virágföldben, de a balkonláda földkeverékben is.
Az egyéves növényt virágzás után vágjuk vissza, hogy ezzel a másodvirágzást serkentsük. A majomvirág kedveli a nedves talajokat, emellett rendkívül tápanyagigényes növény. Ajánlatos márciustól augusztusig hetente trágyázni.

A növényt magvetéssel szaporítjuk. Gyakran megesik, hogy a virágok aprók maradnak és színintenzitásuk nem megfelelő. A sikeres magvetést februártól áprilisig ablakpárkányon lévő szaporítóládába vagy pedig áprilisban közvetlenül melegágyba végezhetjük. A legjobb megoldás mégis a nyáron szedett dugványok házban történő átteleltetése. Az idősebb növényeket tőosztással is szaporíthatjuk.

Bohócvirág (<span>Mimulus sp.</span>)