Vízifukszia (Impatiens walleriana)

Család: Nebáncsvirágfélék.
Hazája: Trópusi Kelet- Afrika, ill. Ceylon.

Ha árnyéki, vagy félárnyéki növényt keresünk, a vízifukszia ideális választás. Kevés ennél ellenállóbb, szívósabb növény létezik ugyanis. A vízifukszia még a legesősebb nyarakon is zavartalanul gyarapszik, és fáradhatatlanul virágzik. Színváltozatai között található középen piros, hófehér virágú fajta, illetve a piros színnek különböző árnyalataiban pompázó szirmú fajták sokasága.

Egyaránt kerülhet napos és félárnyékos helyre. Ültetéséhez használjunk általános virágföldet, vagy balkonnövények számára kifejlesztett földkeveréket. Ez az egynyári növény akár laposabb edények beültetésére is felhasználható.

A májustól szeptemberig tartó időszakban tartsuk a vízifukszia talaját mindig nedvesen, illetve hetente egyszer öntözzük meg tápoldattal, ilyenkor számoljunk a megadott műtrágyaadag felével. Mihelyt a hajtásvégek túl hosszúra nyúlnak, vissza kell vágni a növényt, hogy megőrizze tömörségét, sűrűn el tudjon ágazni, és erőteljesen virágozzon.

Már februárban elkezdhetjük a magvetést, az ablakpárkányon elhelyezett edényekbe. Tavasszal azonban dugványozással is könnyen szaporítható.

Kaphatók teltvirágú vízifukszia-változatok is.

Vízifukszia (<span>Impatiens walleriana</span>)

Hasonló növények

Kerti nenyúljhozzám (Impatiens balsamina) Kerti nenyúljhozzám (Impatiens balsamina)
Kerti nenyúljhozzám (Impatiens balsamina)Magassága: max. 40...