Jerikói lonc (Lonicera caprifolium)

Család: loncfélék
Hazája: Nyugat-Kína

Ez a loncfaj 3-4 m magasra kúszik fel. Különösen alkalmas dézsás dísznövényként való felhasználásra, és előszeretettel használják is, szép formájú lándzsás levelei, sárgásvörös szirmai, de mindenekelőtt sűrű növése miatt. Virágainak kellemes illatát főleg este érezni. Ősszel érő érdekes bogyótermései is tetszetősek.

Napfényes, vagy félárnyékos helyet válasszunk neki. Ültetőközegként megfelelő a jó kerti talaj, általános virágföld, vagy bármilyen jó minőségű virágföld.

Bőségesen van szüksége vízre, talajának sosem szabad kiszáradni. Dús növekedésű növény, ezért megfelelő fejlődéséhez sok tápanyagra van szüksége. Májustól augusztusig négyhetente lássuk el műtrágyával. A kúszó loncoknak miden esetben támrendszert kell építeni. Ez lehet rács, léckerítés, vagy drótból készült állvány. Az elvirágzást követően vágjuk vissza a cserjét, és teleltessük a szabadban. Ne felejtsük el azonban a fagymentes napokon megöntözni.

Kora nyáron szaporíthatjuk, dugványozással.

Bevált megoldás a lonc alá borostyánt ültetni. A borostyán a talajt takarja, így megőrzi annak nedvességtartalmát, és a lonc gyökérzete sokkal nehezebben szárad ki.

Figyelem! A lonc termése mérgező.

Jerikói lonc (<span>Lonicera caprifolium</span>)

Hasonló növények

Borostáslevelű lonc (Lonicera henryi) Borostáslevelű lonc (Lonicera henryi)
Kínából származik. Örökzöld kúszócserje, melynek hajtásai...

Kúszólonc (Lonicera x heckrottii 'Goldflame') Kúszólonc (Lonicera x heckrottii 'Goldflame')
Kerítések, pergolák befuttatására alkalmas lonc. Lombja...

Skarlát trombitalonc (Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet') Skarlát trombitalonc (Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet')
2-5 méterre csavarodva kúszó cserje. Levelei...

Összes 11 hasonló növény megtekintése »