A juharlevelű platán 'Yarwood' fajtája népszerű, szívós és dekoratív fasori- és parkfa, amely igen jól tolerálja a városi körülményeket. Koronaformája különösen nagyobb parkokban, nyílt tereken érvényesül. Az alapfajnál sokkal ellenállóbb a különféle betegségekkel szemben.

Magassága elérheti a 30 m-t, lombkoronája 20 m-nél is szélesebb lehet. Levelei egész évben zöldek, ősszel réz- ill. bronzszínűre színeződnek. A fa tarka-ezüstös kérge nagyon látványos, különösen a lombmentes téli időszakban. Koronaformája szabályos gúla alakú, lombkoronája - amely a mókusok kedvelt élőhelye is - nagy árnyékot ad. Törzse mintegy 2 és fél m magasságig oldalágaktól mentes. Légvezeték alá ne ültessük. Növekedési erélye közepes, 100 évnél is tovább élhet, így ültetése hosszú távra szól.

Kifejezetten fényigényes. A különféle talajtípusokat jól tolerálja, szárazabb és nedvesebb élőhelyeken egyaránt megfelelően fejlődik. A városi körülményeket is jól elviseli, így jó sótűrő képességekkel bír és a légszennyezettségre sem különösebben érzékeny.

Metszése leginkább a kemény téli hideg elmúltával időszerű. Hidegtűrése jó (-26 és - 29 C közötti minimummal), de ennek pontosítására még több tapasztalatra van szükség.

(fénykép: http://www2.boldspring.com/custom_app/admin/images/uploaded/110-detail1.jpg)

 

Juharlevelű platán (<span>Platanus x acerifolia</span> ''Yarwood'')

Hasonló növények

Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Malburg'') Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Malburg'')
A juharlevelű platán 20-30 m magasra...

Ciprusi platán (Platanus orientalis var. insularis ''Autumn's Glory'') Ciprusi platán (Platanus orientalis var. insularis ''Autumn's Glory'')
Rendkívül dekoratív vöröses-narancsos őszi lombszíne miatt...

Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Tremonia'') Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Tremonia'')
A juharlevelű platán németországi nemesítésű változata,...

Összes 26 hasonló növény megtekintése »