A kitűnő tulajdonságokkal rendelkező 'Pinova' almafajtát a 'Clivia' és a 'Golden Delicious' fajták keresztezésével állították elő Németországban (Drezda-Pillnitz, 1986). Németországban és más európai országokban is egyre nagyobb arányban telepítik. Lisztharmatra, venturiás varasodásra és baktériumos ágelhatásra alig fogékony, így jelentősen csökkenthetők a növényvédelemre fordított költségek, ami a környezetkímélő termesztést is lehetővé teszi.

Eredményesen csak kiegyenlített, illetve kielégítő vízellátottságú és páratartalmú termőhelyeken termeszthető.

 

Gyümölcse rendkívül attraktív küllemű, középnagy (átlagosan 150-180 g), enyhén kúpos alakú. Alapszíne éretten sárga, melyet 40-70%-ban jellegzetes cinóberpirossal mosott (néha csíkozott) fedőszín borít. Húsa kemény, lédús, nyomódásra nem érzékeny. Íze kellemesen édeskésen savanykás. Tárolhatósága nagyon jó, VL-ben áprilisig, SZL-ben május-júniusig tárolható.

Szeptember utolsó napjaiban és október elején, a 'Golden Delicious'-szel kb. azonos időben érik. Egy menetben szüretelhető. Fogyasztási érettsége novembertől egészen júniusig tart.


Fája középerős növekedésű, közepes elágazódási hajlamú, piramidális habitusú és a "standard Golden" terméshozási típusba tartozik. Nagyon korán termőre fordul és termőképessége is kiváló. Gyümölcseit a termőrészeken nagyrészt egyesével, a koronában jól elosztva fejleszti ki.


Amellett, hogy a betegségekkel szemben nagyfokú ellenállást mutat, a téli és tavaszi fagyok sem károsítják. Megfelelő vízellátás nélkül és tartósan száraz és forró levegőjű termőhelyeken minősége azonban nem lesz megfelelő.

 

(forrás: http://www.tuja.hu/alma.htm)

'Pinova' alma (<span>Malus domestica</span> ''Pinova'')

Hasonló növények

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Idared' alma (Malus domestica ''Idared'') 'Idared' alma (Malus domestica ''Idared'')
Az 'Idared' a 'Jonathan'-fajtacsoportba tartozik, a...

'Jonagold Decosta' alma (Malus domestica ''Jonagold Decosta'') 'Jonagold Decosta' alma (Malus domestica ''Jonagold Decosta'')
A 'Jonagold Decosta' fajtát a 'Jonagold...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »