A 'Rubinola' egy Csehországban nemesített varasodás-rezisztens őszi érésű étkezési almafajta. Szülőfajtái a 'Prima' és a 'Rubin'. A varasodás-rezisztens almák között a legkellemesebb ízű. Ellenállóképessége miatt kevés vegyszer felhasználásával termeszthető.

 

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, gömbölyded alakú. Héja zöldessárga alapszínű, a gyümölcs felületének mintegy 3/4 részét kitevő halványpiros fedőszín teljes kialakulásáig finoman csíkozott mintázatú. Gyümölcshúsa igen bőlevű, roppanó, de egyúttal lágy is, ami kedvező étkezési alma-tulajdonság. Héja zsírosan fényes, de ez a fogyasztáskor nem zavaró. Íze harmonikusan édes-savas, finom aromával. A felvágott alma húsa nem barnul meg. Magas a C-vitamin-tartalma.

Érési ideje szeptember elejétől a hónap második feléig tart. Tavaszig tárolható, de a gyümölcs a hosszú tárolás során kissé lággyá, zsírossá válhat.

 

Fájának növekedési erélye nagyon erős, koronája széles. Termővesszői hosszúak, gyenge elágazódó képességűek, kismértékű felkopaszodásra hajlamosak. Erős növekedése miatt (is) alkalmas a kiskerti, ill. ritkább állású ültetvényekben való telepítésre. Kisméretű koronák kialakításához gyenge növekedésű alanyra oltva (M 9, vagy méginkább M 27) érdemes beszerezni.

Hajtásvégei fiatalon érzékenyek a hidegre, ezért a korona kinevelése nehézkes lehet.

 

A venturiás varasodással szemben rezisztens, a lisztharmatra alig fogékony. A baktériumos ágelhalással szembeni fogékonysága nem ismert. Kevés károsítója van, de a madarak előszeretettel fogyaszthatják.

 

(források: http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1264%3Aujabb-almafajtak-a-biotermelesben&catid=328%3Abiogyuemoelcs-termesztes&Itemid=127&lang=en

valamint angol és német nyelven:

http://www.orangepippin.com/apples/rubinola,

http://www.vbogl.de/obstsorten/kernobstsorten/neuheiten/rubinola.html)

 

(fénykép: http://www.7flowers.ru)

'Rubinola' alma (<span>Malus domestica</span> ''Rubinola'')

Hasonló növények

'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'') 'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'')
A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton...

'Idared' alma (Malus domestica ''Idared'') 'Idared' alma (Malus domestica ''Idared'')
Az 'Idared' a 'Jonathan'-fajtacsoportba tartozik, a...

'Jonadel' alma (Malus domestica ''Jonadel'') 'Jonadel' alma (Malus domestica ''Jonadel'')
A 'Jonadel' almafajta a 'Jonathan' és...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »