Az 'Ozark Gold' almafajtát az USA-beli Missouri államban mutatták be 1970-ben. Egyik szülőfajtája a 'Golden Delicious', amelytől kicsit nagyobb gyümölcsével, keményebb húsával és mérsékeltebb ízével különbözik. A másik szülői ágon a 'Jonathan' egyik utódfajtáját ('Ben Davis') és a 'Red Delicious' fajtákat találjuk. Keleti exportra való alkalmassága miatt hazánkban az árufajták között szerepel.

 

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, édes illatú, alakja gömbölyded, hengeresen kissé megnyúlt. Héja éretten világossárga színű lesz. Viaszréteg borítja, amely áttetszőnek tűnik. Az alma napos oldalán rózsaszín elszíneződés (pír) jelenik meg.

Húsa roppanó, bőlevű, íze közepes, édeskés - de nem határozottan édes -, savanykás jelleggel; limonádéra és vaníliára, illetve körtére emlékeztető íz-tónussal. Cukortartalma alacsony. Ízének általános jellege enyhe, nem olyan határozott, mint a szülőfajta 'Golden Delicious'-é. Nyers fogyasztásra mégis igen alkalmas, frissítő hatású.

A gyümölcs nem perzselődik. Tárolás során az íze karakteresebbé válik. Ezzel együtt főzésre, konzervipari célú felhasználásra is alkalmas. Tömör húsa miatt jól szállítható.

Érési ideje augusztus vége - szeptember eleje. A szüretet követően 2-4 hónapon át tárolható.

 

Fája középerős vagy erős növekedésű. Koronája laza, kissé szétterülő habitusú, könnyen alakítható. Kései virágzású. Korán termőre fordul és bőven terem, azonban hajlamos lehet a túlkötődésre és az alternanciára (termésingadozásra).

Különböző mértékű ellenállóképességet mutat többféle betegséggel és károsítóval szemben. Télállósága jó. Kedveli az agyagos, de nem pangóvizes talajokat.

 

(forrás: http://www.tuja.hu/alma.htm,

angol nyelven: http://adamapples.blogspot.hu/2008/10/ozark-gold.html)

 

(fénykép: http://www.mygardenlife.com)

 

 

'Ozark Gold' alma (<span>Malus domestica</span> ''Ozark Gold'')

Hasonló növények

'Elstar' alma (Malus domestica ''Elstar'') 'Elstar' alma (Malus domestica ''Elstar'')
A 'Golden Delicious' és az 'Ingrid...

'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'') 'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'')
A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton...

'James Grieve' alma (Malus domestica ''James Grieve'') 'James Grieve' alma (Malus domestica ''James Grieve'')
A 'James Grieve' egy Skóciából származó...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »