A himalájai cédrus (Cedrus deodara) a fenyőfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj.

Magassága elérheti az 50 m-t. Koronája a fiatalon is lecsüngő ágvégekkel festői, széles, kúpos; idősebb korában ernyősödő, ilyenkor a libanoni cédrusra (Cedrus libani) emlékeztet. Kérge szürke, sima vagy már fiatalon sűrűn, durván pikkelyes. Sötétszürke, érett hajtásai világosak, szőrösek. 3–7 cm-es tűi a cédrusfajok közül a leghosszabbak: a hosszúhajtásokon szórt állásúak, a törpehajtásokon örvszerű csomókban állnak, egyedenként eltérően hamvasak. Tobozai is a legnagyobbak a nemzetségben (7–11 cm-esek), megnyúlt tojásdad alakúak, csúcsuk felé keskenyednek, lekerekedők (a csúcsuk nem süllyed be úgy, mint ez gyakran a libanoni cédrusnál látható).

Az erősen meszes talajt nem kedveli. A szárazságot jól tűri, de gyors növekedéséhez öntözni kell. Világos helyen érzi jól magát, és évente akár 40 cm-t.

'Karl Fuchs' fajta: Viszonylag nagy magasságot elérő és gyorsan növekedő szívós fajta. Lombozatának színe ezüstöskék, oldalhajtásai lelógóak-csüngőek. 10 éves korára a 3 méteres magasságot és 1,8 méteres szélességet is elérhetnek. Robusztus alakzatú növény. Teljesen napsütötte helyet kedvel.

Himalájai cédrus (<span>Cedrus deodara</span> 'Karl Fuchs')

Hasonló növények

Himalájai cédrus (Cedrus deodara) Himalájai cédrus (Cedrus deodara)
Magassága elérheti az 50 m-t. Koronája a...

Kék atlaszcédrus (Cedrus atlantica 'Glauca') Kék atlaszcédrus (Cedrus atlantica 'Glauca')
A fiatal példányok gyakran formátlan alakúak....