Tekintélyes megjelenésű, de csak középmagas (30 m-re nőhet), lombhullató fa. Koronája kerekded: többnyire tojásdad, de a magányos példányoké egyre inkább a gömbhöz közelít. Alakja messziről a tölgyére emlékeztet.

Törzse egyenes, karcsú – átmérője 1 m-nél kisebb. magasan elágazó. Kérge fiatalon szürkésbarna, sima, az idősebb fáké hosszában sekélyen repedezett, sötétszürke, nem hámlik, finoman keskeny lemezes. Ágai kopaszok, fényes barnák, a tölgyénél karcsúbbak és hosszabbak; megsebezve fehér tejnedvet engednek. Vesszői barnák, simák, hamvasak. Kérge alatt a fája sárgás- vagy pirosasfehér.

Kopasz rügyeinek színe a sötétpirostól a vörösbarnáig változik. Legfeljebb 15 cm hosszú nyelű, kopasz, 10–15 cm hosszú és csaknem ugyanolyan széles, tenyeresen 3–7 különböző nagyságú karéjra tagolt levelei átellenesen állnak. Az alsó levélkaréjok kisebbek, mint a felsők, több, igen karcsú és hosszú fogba kihegyezettek. A levelek erezete tenyeres. A levél átmérője 10–20 cm; felül világos- vagy inkább sötétzöld, fonákja világosabb, részben gyengén kékeszöld. Érzugaiban többnyire apró, szakállas szőrzet nő.

Apró (mintegy 8 mm-es), mézillatú, zöldessárga, kétivarú virágai felálló bogernyőben nyílnak. A vörös levelű fajták fellevelei és bogernyői ágai is bordó-pirosak. A porzós és a termős virágoknak is öt sárgászöld, 3–5 mm hosszú, szabadon álló csészelevele és ugyancsak öt és ugyancsak sárgászöld, 5–6 mm hosszú és ugyancsak szabadon álló, fordított tojás alakú sziromlevele van. A nyolc porzó a korong alakú vacok (diszkusz) peremén áll; mindegyikük kisebb a szirmoknál. A magház két, egymással összenőtt termőlevélből áll.

Termései párosával összenőtt, 150 fokos szögben álló, 4 cm hosszú szárnyú, erőteljesen erezett, úgynevezett ikerlependékek. Alig domború termésfaluk belül is kopasz.

Korai juhar (<span>Acer platanoides</span> 'Deborah')

Hasonló növények

Ezüst juhar (Acer saccharinum) Ezüst juhar (Acer saccharinum)
Észak-Amerikából származik. 20-30 m magas terebélyes...

Háromerű juhar (Acer buergerianum) Háromerű juhar (Acer buergerianum)
Közepes termetű, lombhullató fa. Virágai fehérek....

Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus)
A Kaukázusban fedezték fel először. 25-30...

Összes 30 hasonló növény megtekintése »