Zöld színű téli alma, 1868-ban fedezték fel Ausztráliában, valószínűleg a 'French Crab' és a 'Rome Beauty' fajták kereszteződéseként. A nagyobb arányú termesztése csak a XX. század második felében indult meg. A déli féltekén a legnagyobb arányban termesztett almafajta; így Ausztrália fő fajtája, de termesztik még Franciaországban, Spanyolországban és Washington államban (USA) is.

Hosszú ideig tárolható. Magyarországon csak a melegebb fekvésű vidékeken érdemes termeszteni, elhúzódó tenyészideje miatt.

 

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, átlagos tömege 156 g; kerekded vagy a csésze felé keskenyedő, csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes, teljes érettségben (fű)zöld színű. Nagy, fehér paraszemölcsökkel pontozott, a napos oldalát enyhe pír borítja. Húsa fehér színű, tömör, szilárd, lédús; íze frissítő, mérsékelten savanykás, zamata diszkrét.

Érési ideje október vége - november eleje (a 'Golden Delicious' után 4-6 héttel érik be). Tárolással decembertől egészen júniusig fogyasztható. A meleg, napfényes fekvést kedveli, Magyarországon csak a melegebb fekvésű területeken érik be. Az őszi esőzések és fagyok a beérését késleltetik.

 

Fája erős növekedésű, a túlzott metszést nem szereti. Termőhely iránt igényes. Viszonylag későn fordul termőre. Termőlépessége kezdetben rendszeres és bőséges, mely később közepessé mérséklődik.

Varasodásra kevésbé, lisztharmatra kissé érzékeny.

Porzófajtái: Gloster, Idared, Cox Orange, Jonathan, Golden Delicious, Starking Delicious, Golden spur, Téli arany parmen.

 

(fénykép: http://www.abnehmen-minus50.de)

 

(forrás: 88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.

http://www.tuja.hu/alma.htm

forrás angol nyelven: http://www.orangepippin.com/apples/granny-smith)

 

'Granny Smith' alma (<span>Malus domestica</span> ''Granny Smith'')

Hasonló növények

'Sándor cár' alma (Malus domestica ''Alexander', 'Aporta'') 'Sándor cár' alma (Malus domestica ''Alexander', 'Aporta'')
A 'Sándor cár' egy XVIII. századi, Ukrajna...

Nemes alma, Házi alma (Malus domestica) Nemes alma, Házi alma (Malus domestica)
Számtalan régi mondás igazolja, hogy a...

'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'') 'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'')
Új-Zélandról származik (1952), feltehetően a 'Lady...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »