Új-Zélandról származik (1952), feltehetően a 'Lady Hamilton' és a 'Cox narancs renet' almák a szülőfajtái. Hazánkban 1952 óta termesztett, jól tárolható, keresett, igen kései érésű, termesztését illetően nagy szakértelmet igénylő almafajta.

Gyümölcse középnagy vagy nagy, felületének átlagosan 40 %-a téglapiros, a napos oldalon csíkozott fedőszínnel borított. Alakja a klónoktól és a termőalapok korától függően lehet megnyúlt, a csésze felé elkeskenyedő vagy lapítottabb. Húsa igen kemény, így a szüretet, a szállítást és a piaci pulton történő tárolást nagyon jól tűri. Íze kellemes, cukor-sav aránya harmonikus.

 

Későn, október második felében érik, így Magyarországon csak a melegebb tájakon termeszthető. Körülbelül két hétig szüretelhető, de fogyasztási érettségét csak pár hónapos tárolás után éri el. Tárolhatósága igen jó, 5-6 hónapig savlebomlás nélkül, 10 hónapig héjbarnulás és egyéb tárolási betegség nélkül tárolható. Kései szedés esetén azonban savlebomlás és lisztesedés miatt romolhat a minősége. Termésén Ca-hiány esetén - főleg a fiatal fákon - keserűfoltossághoz hasonló foltok jelennek meg, ezért ez esetben megelőzés céljából a tenyészidőszakban 6-8-szori Ca-permtezés szükséges.

Fája igen gyenge növekedésű, számos rövid oldalhajtást, illetve termőrészt képez. A vírusmentes fák kiegyenlítettebbek, növekedési erélyük 20-30%-kal nagyobb. M 9 alanyon
javasolják termeszteni, mert M 26-os alanyon az ültetvényben összeférhetetlenségi problémák jelentkezhetnek.

 

Nagyon korán termőre fordul, termőképessége jó. Vírusfertőzésre fogékony, ami faiskolai affinitási problémákat, heterogén fafejlődést, illetőleg seprűs hajtáselágazást eredményezhet. Lisztharmatra és venturiás varasodásra mérsékelten érzékeny. A késő tavaszi fagyok az Idared almánál kevésbé károsítják.

Az európai piacokon még nagyon keresett, tartós tárolásra és exportra alkalmas, igen kései érésű almafajta. Hazai termesztőtájaink többségén biztonsággal termeszthető, de nagy odafigyelést és szakértelmet igényel.

 

A Braeburn alma porzófajtái: Gala, Granny Smith, Idared, Red Delicious.

 

'Braeburn' alma (<span>Malus domestica</span> ''Braeburn'')

Hasonló növények

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'') 'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'')
Az USA-ból származó almafajta; a 'Golden...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »