Hazánkban  is egyre népszerűbb a korallberkenye. A növény Új-Zélandról származik, de mára az egész Földön népszerű a kertbarátok körében.

Eme örökzöld bokor különlegessége elsősorban friss hajtásainak színében keresendő. A tavaszi új hajtások élénkvörös színben pompáznak, melyen a nyár folyamán bronzvörösre, később zöld színűre változnak a levelek. A közben keletkező friss hajtások viszont folyamatosan tűzpiros színűek!

Eldönthetjük, milyen formában szeretnénk gyönyörködni a kertünkbe ültetendő növénykében: lehet hatalmas, kúp alakú tömött bokor, lehet kisebb-nagyobb törzsön gömb koronájú fácska, avagy sövényt is nevelhetünk belőle. A hazai éghajlat elsősorban az első két változatnak kedvez, ráadásul szoliterként ültetve élvezhetjük elsősorban eme növény szépségét!

Kiültetés: A korallberkenye talajban nem válogatós, legjobban azonban a szerves anyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajokat kedveli. (Ha nem ilyen talajunk van, ne csüggedjünk – egy-két zsák földkeverék, vagy némi szerves trágya csodákat tehet!) Ültetéskor öntözzük be alaposan, és a nyári kánikulai napokon is szüksége van vízutánpótlásra. Fényigényes növény, így a napsütéses helyeket kedveli – ámbár a félárnyékot is jól viseli. Az első években némi fagyvédelmet alkalmazhatunk, mert fagyzugos területeken a friss hajtások lefagyhatnak (ettől persze még a növény kihajt tavasszal).

Metszés: A kora tavaszi időszakban a  felesleges, túlnyúlt hajtásokat vágjuk le, emellett a növény egész évben - igény szerint - metszéssel alakítható!

Korallberkenye (<span>Photinia fraseri</span> 'Red Robin')

Hasonló növények

Törpe korallberkenye (Photinia x fraseri 'Little Robin') Törpe korallberkenye (Photinia x fraseri 'Little Robin')
Ritkán nő meg 1 m-nél magasabbra....