Agávé (Agave americana)

Család: Agávéfélék
Hazája: Mexikó, Dél-Amerika trópusi részei

Az örökzöld, húsos levelű levéldísznövény erkélytulajdonosok körében igen kedvelt dézsanövény. A húsos levelek levélrozettát alkotnak és szélükön tüskések. Az agávét gyakran összetévesztik az Aloé Verával, annak ellenére, hogy a két növény különböző családba tartozik. Különösen pompás megjelenésű az 'Agave potatorum'. Széles, szürkészöld levelei viaszréteggel borítottak és a fogazott levélszélek veszélyes tüskéket hordoznak.

Az agávék az igénytelen növények közé sorolhatók, habár meleg, napos helyen érzik jól magukat. Kétségtelenül problémát okoz a kihelyezett, veszélyes tüskékkel rendelkező növény átteleltetése. A téli időszakban világos és fagytól védett, 2-5 Celsius fokos környezetet kíván.

Az agávé nyáron az időjárástól függően több vagy kevesebb vizet igényel. A növekedés ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk. A téli hónapokban csak egészen kevés vizet kapjon, éppen csak annyit, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki. A kihelyezett növény átültetését tavasszal végezzük. A számos tüske miatt, amelyek könnyen letörhetnek, a művelet nem egyszerű feladat. Ezért csak indokolt esetben ültessük át a növényt, és ezúttal inkább bízzunk meg egy kertészt. Az agávé homok és agyagtartalmú virágföldet igényel.

Az agávé idősebb korában oldalán apró sarjakat növeszt. Májusban vagy szeptemberben vágjuk le az anyanövényről ezeket a sarjakat, és dugványként ültessük el.

Az agávé-fajok hegyes tüskéi veszélyt jelenthetnek a gyerekek számára. Ezért ajánlatos a tüskék végére – a veszély elhárítása céljából – dugót húzni.

Agávé (<span>Agave americana</span>)