Balzsamfenyő (Abies balsamea 'Nana')

Család: Fenyőfélék

Az első években a balzsamfenyő törpe változatának közepén egy mélyedés található. Később lapított növekedésű és gömb alakú, terebélyes, vastag ágakkal rendelkező növénnyé fejlődik. A következő 10-15 évben megtartja alacsony termetét, nem nő magasabbra, mint 30-50 cm. A sötétzöld tűlevelek, amelyek fonákján két fehér csík látható, kellemes illatúak. A fenyő mintegy 1,5 cm-es, különleges tűlevelei sötétzöldek és csak a fonákjukon látható két fehér csík különbözteti meg őket más, hasonló fajoktól. Említésre méltó a vaskos, elválasztott tűlevelek elrendezése, amely a fenyő kompakt növekedéséből adódik.

Ez a fényigényes növény mély, nedves, tehát nem drénezett termőhelyet kedvel. Elviseli a meszes, de nem agyagos talajokat is, azonban érzékeny az ültetőközeg sótartalmára.

Ajánlatos a növényt esővízzel vagy állott vízzel bőségesen öntözni. A tápanyagutánpótlást háromszor végezzük a növekedési időszakban. Ez azt jelenti, hogy májusban, júniusban és szeptemberben levéldísznövények számára gyártott tápanyaggal kezeljük.

Szaporítását jobb, ha szakemberre bízzuk.

A balzsamfenyő érzékeny a nagy melegre és a kiszáradásra, ezért nem szabad déli fekvésű helyekre ültetni. Jól mutat dézsában, ültetőedényben, sziklakertben szoliternövényként éppúgy, mint az erkélyládák növényeként.

Balzsamfenyő (<span>Abies balsamea</span> 'Nana')

Hasonló növények

Jegenyefenyő (Abies arizonica 'Glauca') Jegenyefenyő (Abies arizonica 'Glauca')
Kedvező feltételek mellett a jegenyefenyők akár...

Andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo 'Glauca') Andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo 'Glauca')
Gyakran többtörzsű vagy több vezérágú, szabálytalanul...

Görög jegenyefenyő (Abies cephalonica) Görög jegenyefenyő (Abies cephalonica)
Középtermetű fenyő: mintegy 15–30 m magasra nő....

Összes 9 hasonló növény megtekintése »