Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus)

Család: Szegfűfélék
Hazája: Alpok

Újra itt van a nagyanyáink idejéből ismert illatos kerti szegfű. A szabadba kiültetett szegfű előnye, hogy nincs kártevője. A kerti szegfűk alakköre rendkívül gazdag; nem csak egy faj adja a genetikai alapokat.

A kerti szegfű előnyben részesíti a védett, lehetőleg napsütötte helyeket. Sziklakerti összeállításba is jól beilleszthető növény, de kecsesen csüngő formája miatt ámpolnanövénynek is kitűnően megfelel. A virágot hozó hajtások kb. 30 cm hosszúra nőnek. Ültetési közegként használjunk a szegfűhöz vályogos-homokos kerti földet, vagy balkonnövények számára kifejlesztett földkeveréket.

A kerti szegfű rendszeres öntözést igényel, de figyeljünk oda, és mértékletesen öntözzünk, mert a túláradó nedvességet nem viseli el. Erre már ültetéskor is gondolnunk kell, és az ültetőedény alján jó vízvezető réteget kialakítani. A szegfű számára legmegfelelőbbek a pH 6,5-7, semlegeshez közeli kémhatású talajok. Mivel sok helyütt az öntözővíz kémhatása inkább lúgos irányba tolódott; ajánlatos ilyen esetben egy maréknyi meszet keverni egy balkonládányi föld alsó rétegébe, hogy a talaj kémhatását semlegessé tegye.

Magvetéssel szaporíthatjuk; a magokat február- március hónapban vessük el, 15- 18 Celsius fok hőmérsékletű talajba.

A kerti szegfű - eltérően más balkonnövényektől - nem egynyári növény. Következő évben is gyönyörködhetünk benne, ehhez azonban megfelelő módon kell gondoskodnunk az átteleltetéséről. A téli hideget akkor vészeli túl a szegfű, ha nagy mennyiségű talajjal van körülvéve a gyökérzete. Ezért az eredményes teleltetés érdekében vegyük ki balkonládájából, és ültessük ki a kertbe. Az áttelelt növény a következő évben többet virágzik, és még erőteljesebben növekszik.

Kerti szegfű (<span>Dianthus caryophyllus</span>)

Hasonló növények

Kerti szegfű (Dianthus sp.) Kerti szegfű (Dianthus sp.)
Kerti szegfű, Chabaude-szegfű, egynyári szegfű (Dianthus)Kerti...

Törökszegfű (Dianthus barbatus) Törökszegfű (Dianthus barbatus)
Törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus)Kétéves,...

Mezei szegfű (Dianthus deltoides 'Arctic Fire') Mezei szegfű (Dianthus deltoides 'Arctic Fire')
Védett növény! Szőnyeget alkotó évelő. Sziklakertbe, évelőágyba...

Összes 4 hasonló növény megtekintése »