Kerti kánna (Canna x generalis Bailey)

Kerti kánna, virágnád, dísznád Canna x generalis. A trópusi Amerikából származó dísznövényt, Ázsiában és Amerikában, keményítőben gazdag földalatti száráért is termesztik. Peruban a régészek egy barlang i.e. 2000-évi rétegében is találtak ehető kánna (Canna edulis) maradványt. Ötven fajáról tudunk, ezek keresztezéséből nemesített fajtáinak száma az ezret meghaladja. A növény kúszó gyöktörzse (rizómája) gumószerűen megvastagodott és sekély mélységig hatol a talajba. A rizómák rügyeiből a levelek szárképletet hoznak létre: az egyes levelek  levélhüvelyei egymást köröl fogva egy látszólagos törzset alakítanak ki. A "törzsön" keresztül nőve, a növény egy fürtszerű virágzatot fejleszt, ami a levelek fölé nő. A virágok hímnősek és aszimetrikusak. A termő alsó állású, rajta 3 apró csészelevél, fölötte 3 pártát alkotó kicsi, kevésbé színes sziromlevéllel.

Az egyetlen porzónak csak a fele termékeny, egy portokkal és két pollenzsákkal, a porzó másik fele sziromszerű. A feltűnő nagy sziromlevélszerű staminódiumok száma akár 4-5 is lehet. A fél fertilis porzóval szembeni álszirom bepödörve kihajlik a virágból és mézajkat (labellum) alkot. A bibe is sziromszerű. A virágok lehetnek:
gladiólusz, trombita, írisz, egyéb formájúak, kisebb vagy nagyobb méretűek, orchidea-szerűek.

Színük változó: piros, rózsaszín, sárga, világos krémszín, pöttyös, kisebb szigetekkel tarkítottak, intenzív vagy halvány árnyalatúak és mindezek kombinációi. A levél lehet lándzsa vagy tojásdad formájú, méretbe eltérő, zöld vagy barnáspiros színű. A levél erezte egyezhet a levél színével, de lehet barna vagy sárga, piros a csíkos fajtáknál. A levélerek között világos szigetek vannak a tarka fajtáknál. A kánna toktermése 3 rekeszű, csúcsán nyílik és több gömbölyded magot
tartalmaz, de gyakran magtalan.

Szaporítása ivartalanul, egy két rügyes rizómából történik, de magról is lehetséges, főleg nemesítési céllal. Dísznövényként parkokba ültetik, de dézsákban, edényekben is szépen díszít egyedül vagy vegyesen ültetve.

Térigénye 30x 60 cm fajtától függően. Melegkedvelő növény, őszi derek után a töveket szedjük fel és +4 C fokos pincébe, tárolva tavaszig vermeljük, ekkor szétosztjuk, hajtatjuk vagy áprilisban helyükre ültetjük.

Forrás: Szijártó Árpád

Kerti kánna (<span>Canna x generalis</span> 'Bailey')

Hasonló növények

Ehető kanna (Canna indica) Ehető kanna (Canna indica)
Ehető kanna (Canna indica) Rizómás növény, vöröses...