A juharlevelű platán 20-30 m magasra megnövő, Hollandiából származó fajtája, jellemzője a szép egyenes törzs és a nagyon egyöntetű növekedési erély. Lombkoronája gömb alakú. Levelei tagoltak, nagyok. Lemezekben leváló kérge világoszöld-sárgászöld foltokat hagy maga után, amelyek később zöldesszürkévé és barnás színűvé válnak. Fiatal hajtásai különleges, vöröses-bíbor színezetűek, később barnás színűvé válnak. A bimbók szintén vörösesek.

Levelei, virága és termése a fafaj többi változatához hasonló. A platánok jól tűrik a burkolt környezetet, de gyökereik megemelhetik a járdát és az útszegélyeket. A metszést a fajta nagyon jól tűri, még idősebb korában is. A fiatal fák növekedését mindenképpen támrúddal kell segíteni.

Fiatal ágai törékenyek lehetnek, az erős szél kárt tehet a fában, ezért inkább szélvédettebb helyre ültessük. A levélfoltosságnak jobban ellenáll, mint az alapfaj. Hidegtűrése -20 és -23 C-ig terjed. Utcafásításra és parkfának egyaránt alkalmas. A különféle talajtípusokhoz jól alkalmazkodik, de a túlságosan meszes talajokat nem kedveli.

(fénykép: http://www.vdberk.hu/tree/platanus-acerifolia-mr-x)

Juharlevelű platán (<span>Platanus x acerifolia</span> ''Mr. X'')

Hasonló növények

Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Tremonia'') Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Tremonia'')
A juharlevelű platán németországi nemesítésű változata,...

Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Malburg'') Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia ''Malburg'')
A juharlevelű platán 20-30 m magasra...

Ciprusi platán (Platanus orientalis var. insularis ''Autumn's Glory'') Ciprusi platán (Platanus orientalis var. insularis ''Autumn's Glory'')
Rendkívül dekoratív vöröses-narancsos őszi lombszíne miatt...

Összes 26 hasonló növény megtekintése »