A vadkörte viszonylag gyors növekedésű és nagyon hosszú életű fa. Idős korban magassága elérheti a 20-25 métert is, átlagos életkora meghaladhatja a 150 évet.

A vadkörte, népies nevén vackor egész Európában, így Magyarországon is őshonos növény. A termőhely iránt nem igényes, hosszabb szárazságot is elvisel, fiatal korában viszont inkább a napos fekvést szereti. Só- és szárazságtűrése révén megél a sziken és a száraz, meszes homokon is, de jó fejlődést csak tápanyagban gazdag talajokon mutat. Számára kedvező termőhelyen (agyagbemosódásos erdőtalajon, kovárványos barna erdőtalajon) az uralkodó szintbe felhatoló, 4-6 m hosszú ágtiszta törzset nevelő, értékes elegyfa. Ökológiai értékét az a rendkívül gazdag élővilág szabja meg, ami csak a vadkörtén alakul ki. Gazdasági értékét pedig a fafaragók és a műbútor asztalosok által kedvelt és keresett fája adja meg. Gyümölcsét a vad kedveli, ezért vadaskertekben különösen nagy szerepe van.

Fehér virágai március-április hónapokban nyílnak. A termés szeptemberben-októberben érik, akár 3,5 cm átmérőjű is lehet. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor teljesen kőkeménnyé téve még a megérett termést is. A gyümölcsöt a fa alá helyezett fólia, vagy ponyva segítségével gyűjtik össze. Az erjedésre kevésbé érzékeny, azonban arra azért vigyázni kell, hogy ne melegedjen be. Célszerű kb. 30 cm vastag rétegben kiterítve tárolni addig, amíg megpuhul.

Termése éretten sárgára, majd feketére színeződő, kellemesen fanyar, lédús; kiválóan alkalmas aszalvány vagy édeskés aromájú szörp készítésére (kipréselve), illetve friss fogyasztásra is. Vitamintartalma igen magas. Gyümölcsét a kenyérsütés után sütőkemencében aszalták vagy gabona között érlelték. Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. Az aszalt gyümölcsök általában ünnepi csemegének vagy böjtös ételnek számítottak. A vackorból kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült. Gyógynövény is. Drogja, szárított levelei előnyösek, arbutin tartalmuk miatt. A medveszőlőhöz és az áfonyalevélhez hasonlóan kiváló fertőtlenítő hatásúak.

Felhasználása a kertészetben egyelőre jelentéktelen mértékű, mivel tövises koronája nehezen kezelhető, és ritkás gyökérrendszere rosszul tűri az átültetést. Értékei miatt azonban a szakemberek már foglalkoznak díszkertészeti szelekciójával. Magyarországon előállított Márkói és Veszprémi szelekciói ígéretesek.

(további kiegészítő információk: http://ngt-erdeszet.efe.hu/teendok/vadkorte.htm

http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_240

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/vadkorte.html)

Vadkörte (<span>Pyrus pyraster</span>)

Hasonló növények

Körte (Pyrus communis) Körte (Pyrus communis)
A körte a rózsavirágzatúak csoportjába tartozik,...

Kínai körte, Callery-körte 'Capital' (Pyrus calleryana ''Capital'') Kínai körte, Callery-körte 'Capital' (Pyrus calleryana ''Capital'')
A Távol-Keletről származó kínai- vagy Callery-körtének...

Kínai körte, Callery-körte 'Chanticleer' (Pyrus calleryana ''Chanticleer'') Kínai körte, Callery-körte 'Chanticleer' (Pyrus calleryana ''Chanticleer'')
A Távol-Keletről származó kínai- vagy Callery-körtének...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »