A 'Fétel apát' vagy 'Fétel apát kobakja' nevű kitűnő, francia eredetű fajtát az 1860-as években nyerte magról Liabaud. Mind a gyümölcs nagysága, jellegzetes és finom íze, mind fájának edzettsége és rendkívüli termékenysége miatt igen nagyszerű körtefajta.

Gyümölcsének nagysága nagy vagy igen nagy, minősége kitűnő. Alakja nagyon megnyúlt, karcsú "kobak" vagy hosszúkás, szabálytalan gúla; a gyümölcs tömegének zöme a középtájnál lejjebb esik, míg a szára felé hegyesen elcsúcsosodik. 

Héja kissé vastag, sima, finom tapintású; eleinte halványzöld színű, majd éréskor zöldessárga vagy halványsárga lesz; napos oldalán gyakran világospirossal színezetté válik. Sűrűn pontozott, barnás vagy fahéjszínű pettyekkel. A szár és a csészelevél felőli végein többé-kevésbé sűrűn összefolyt, finom rozsdamáz jelentkezik.

Húsa szép fehér, csaknem áttetsző, finom, olvadó, a magtokja körül sem köves vagy szemcsés; igen bő levű, cukros, finoman savanykás. Kellemes, sajátos illat és fűszeres íz jellemzi. Érési ideje szeptember közepén kezdődik, és a hűvösebb tájakon novemberig is eltart.

Fája erőteljes növekedésű, egészséges, edzett; már korán termőre fordul és bőven terem. Ágai egyenesen vagy rézsútosan felfelé törnek, termőrészekkel hamar és bőven berakódnak. Koronája sűrű, magas, gúla alakú. Vadkörtén és birsen is szépen díszlik. Termőhelyét és a termőtalajt illetően nem válogatós.

Hűtőhelyiségben és CA-raktárban szeptembertől egészen februárig-márciusig nagyon jól eltárolható. Nem megfelelő tárolás esetén viszont gyümölcse megpuhulhat, ami a fogyasztási értékét ronthatja.

(fénykép: http://www.carolegbert.com/wp_01/wp-content/uploads/abbe-fetel-pears.jpg)

Fétel apát (<span>Pyrus communis</span> ''Calebasse Abbé Fetel'')

Hasonló növények

Conference körte (Pyrus communis ''Conference'') Conference körte (Pyrus communis ''Conference'')
Angliából származik (1894), az egész világon...

Diel vajkörte (Pyrus communis ''Beurre Diel'') Diel vajkörte (Pyrus communis ''Beurre Diel'')
M. Meuris – Van Mons főkertésze...

Esperen bergamottja körte (Pyrus communis ''Bergamott Esperen'') Esperen bergamottja körte (Pyrus communis ''Bergamott Esperen'')
Esperen, a kiváló nemesítő 1830-ban nevelte...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »