A nasi vagy nashi (japán körte - Pyrus pyrifolia) részletes jellemzését a 'Hosui' fajtánál tárgyaltuk, ezen az oldalon csak a fő tudnivalókat ismertetjük:

A japán körték az európai körtéknél kisebb méretűek, inkább alma alakúak, illatosak, kevésbé bőlevűek, fájuk sokkal ellenállóbb és igénytelenebb. A teljes érés előtt pár héttel leszedve hűtőházban februárig, házikertben decemberig jól tárolhatók. Három fajta kapható nálunk, a Kosui, a Hosui és a Nijisseiki. A nasi gyümölcsei a fán érnek be, így a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre.

A körtefajtákhoz hasonlóan a nasifajták is idegen megporzást igényelnek, ezért telepítéskor 2, esetleg 3 fajtát kell együtt ültetni. A biztos beporzás érdekében jó ha van a közelben más, európai körtefajta. Erre a célra Vilmos körtét vagy más japánkörte-fajtát választhatunk.
Fája kistermetű, bármekkora kertben elfér. A gyümölcsök tömege az eredeti termőhelyen, ritkítás mellett 200-450 gr is lehet. Olaszországban azonban még a nagy gyümölcsű fajták tömege is csak 250 gr. Ízükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet.

A fiatal fácskák megsínylik a kemény téli fagyokat, ezért védett helyre, vagy a ház déli oldalához célszerű ültetni. Mélyrétegű, laza talajt kíván, nem viseli el a kötött, nehéz, pangó vizes talajokat. Ültetés után még jó ideig rendszeres metszést igényel, ágait pedig a
kívánt formájú koronának megfelelően kell irányítani, kötözni (pl. sövény, kordon). Később már elegendő a ritkítás.

Akárcsak a hazai körtefajtáink, a nasi is érzékeny a körterozsda betegségre. A beteg leveleket tanácsos összeszedni.

 

Kosui

Ez a fajta augusztus közepétől szedhető; gyümölcse középnagy, barnás, parás héjjal, húsa édes, illatos. Fája középerős növekedésű, szeles helyen kissé törékeny. Igen korán termőre fordul. Jó pollenadója a Hosuinak és a Nijisseikinek.

(fénykép: http://www.penrynorchardspecialties.com/Images/sized%20photos/Horizontal/448x336horizontal/packedkosui.jpg)

A Kosui augusztus közepétől szedhető, szeptember elejétől fogyasztható, középnagy gyümölcsű, barnásparás héjjal. Édes, illatos húsú. Fája középerős növekedésű, szeles helyen kissé törékeny. Igen korán termőre fordul. Jó pollenadója a Hosuinak és a Nijisseikinek.

Japán körte, nasi 'Kosui' (<span>Pyrus pyrifolia</span> ''Kosui'')

Hasonló növények

Japán körte, nasi 'Hosui' (Pyrus pyrifolia ''Hosui'') Japán körte, nasi 'Hosui' (Pyrus pyrifolia ''Hosui'')
Nashi, a japán körte (Pyrus pyrifolia) A...

Japán körte, nasi 'Nijisseiki' (Pyrus pyrifolia ''Nijisseiki'') Japán körte, nasi 'Nijisseiki' (Pyrus pyrifolia ''Nijisseiki'')
A nasi vagy nashi (japán körte...

'Favrené asszony' körte (Pyrus communis ''Madame Favre'') 'Favrené asszony' körte (Pyrus communis ''Madame Favre'')
Franciaországból származó, 1861-ben nemesített fajta. Fiatalon...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »