A nasi vagy nashi (japán körte - Pyrus pyrifolia) részletes jellemzését a 'Hosui' fajtánál tárgyaltuk, ezen az oldalon csak a fő tudnivalókat ismertetjük:

A japán körték az európai körtéknél kisebb méretűek, inkább alma alakúak, illatosak, kevésbé bőlevűek, fájuk sokkal ellenállóbb és igénytelenebb. A teljes érés előtt pár héttel leszedve hűtőházban februárig, házikertben decemberig jól tárolhatók. Három fajta kapható nálunk, a Kosui, a Hosui és a Nijisseiki. A nasi gyümölcsei a fán érnek be, így a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre.

A körtefajtákhoz hasonlóan a nasifajták is idegen megporzást igényelnek, ezért telepítéskor 2, esetleg 3 fajtát kell együtt ültetni. A biztos beporzás érdekében jó ha van a közelben más, európai körtefajta. Erre a célra a Vilmos körtét vagy pl. a Kosui japánkörte-fajtát választhatjuk. Fája kistermetű, bármekkora kertben elfér. A gyümölcsök tömege az eredeti termőhelyen, ritkítás mellett 200-450 gr is lehet. Olaszországban azonban még a nagy gyümölcsű fajták tömege is csak 250 gr. Ízükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet.

A fiatal fácskák megsínylik a kemény téli fagyokat, ezért védett helyre, vagy a ház déli oldalához célszerű ültetni. Mélyrétegű, laza talajt kíván, nem viseli el a kötött, nehéz, pangó vizes talajokat. Ültetés után még jó ideig rendszeres metszést igényel, ágait pedig a
kívánt formájú koronának megfelelően kell irányítani, kötözni (pl. sövény, kordon). Később már elegendő a ritkítás.
Akárcsak a hazai körtefajtáink, a nasi is érzékeny a körterozsda betegségre. A beteg leveleket tanácsos összeszedni.

 

Nijisseiki

Augusztus végétől, szeptember elejétől szedhető, igen bőtermő fajta. Gyümölcse előbb zöld, majd éretten sárgás színű; sima, vékony héjú, közepes méretű; ropogós, bőlevű, édeskés, illatos, zamatos. Gyümölcsének tömege elérheti a 200-250 gr-ot is, de ritkítás nélkül csak 50-80 gr között marad, mert csaknem minden virágból gyümölcs kötődik. Több menetben kell szüretelni. +1 °C hőmérsékleten 4-5 hónapig is jól tárolható.

Fája középerős növekedésű és korán termőre fordul. Már a második évben termőre fordulhat, de ekkor célszerű a virágokat eltávolítani, mert különben leszakadhatnak a fiatal ágak a termés alatt. Igen bőtermő, ezért célszerű rendszeresen ritkítani. Jó pollenadója a Kosui fajta.

(fénykép: http://www.victoriananursery.co.uk/images/250/sq_pear_asian_nijisseiki_001.jpg)

Japán körte, nasi 'Nijisseiki' (<span>Pyrus pyrifolia</span> ''Nijisseiki'')

Hasonló növények

Japán körte, nasi 'Hosui' (Pyrus pyrifolia ''Hosui'') Japán körte, nasi 'Hosui' (Pyrus pyrifolia ''Hosui'')
Nashi, a japán körte (Pyrus pyrifolia) A...

'Favrené asszony' körte (Pyrus communis ''Madame Favre'') 'Favrené asszony' körte (Pyrus communis ''Madame Favre'')
Franciaországból származó, 1861-ben nemesített fajta. Fiatalon...

Avranchesi Jó Lujza körte (Pyrus communis ''Louise Bonne d'Avranches'') Avranchesi Jó Lujza körte (Pyrus communis ''Louise Bonne d'Avranches'')
Az Avranchesi (ejtsd: avransi) Jó Lujza...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »