A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls Janet' és a 'Red Delicious' fajták Japánban keresztezett hibridje, melyet 1962-ben vezettek be a nemzetközi piacra. Japán fő almafajtája, de jelentős arányban termesztik az USA-ban, Brazíliában, Új-Zélandon és Kínában is. Ez utóbbi jelenleg a világ első számú almatermesztő országa, ahol a 'Fuji'-nak az almák között 70%-os a részesedési aránya.

Az utóbbi időben Európában is egyre elterjedtebbé válik. Napfény-igényes fajta, ezért inkább Európa és az USA délebbi területein termesztik.

Főként friss fogyasztásra szánt késői érésű alma, de torták és desszertek készítésére is kitűnően alkalmas. Íze édes, gyümölcse jól tárolható. Az intenzívebben színeződő mutánsai ígéretesebbnek tűnnek az alapfajtánál. Hátránya, hogy kissé érzékeny a venturiás varasodásra és fokozott mértékben a tűzelhalásra.

 

Gyümölcse külföldi leírások szerint nagy vagy igen nagy (Japánban 300 g fölötti is lehet), hazánkban inkább középnagy. Alakja megnyúlt, csaknem hengeres. Az alapfajta gyümölcsén a sárgás-zöldes alapszínű felületnek legfeljebb a felét (változatos színskálán mozgó) mosott vagy enyhén csíkozott világosabb rózsaszín vagy sötétebb narancs-, karmazsin- illetve barnáspiros fedőszín borítja.

Húsa fehéres, kemény, ropogós, igen bőlevű, tömött; kitűnő mézédes ízét enyhe sav teszi harmonikussá. Íze ugyanakkor nem igazán jellegzetes. Külföldi fogyasztói teszteken mégis nagyon jól szerepelt. Különösen kissé lehűtve igen frissítő hatású. A tapasztalatok szerint jó termőhelyen hazánkban az íze még jobbá válik.

Az esetleg előforduló, enyhén üveges szín a magas cukortartalmának köszönhető (az üvegesedés, majd azt követően a tárolóban bekövetkező húsbarnulás a kontinentális termesztőhelyeken jellemző).

 

Igen kései érésű, október közepén-végén, a Granny Smith után egy héttel lehet szedni, és decembertől egészen májusig (minőségvesztés nélkül) fogyasztható. CA-raktárban akár június végéig is eltartható. Savait jól megtartja.

 

A Fuji alma fája kezdetben erősebb, majd középerős növekedésű. Termőrészeit zömmel a korona külső palástján fejleszti ki ( 'V' illetve 'spur' terméshozási típus). Korán termőre fordul, bőtermő, de alternanciára (termésingadozásra) hajlamos.


Téli és késő tavaszi fagykárok nem károsítják. Gyümölcshullás sem jellemző rá.

Venturiás varasodásra, lisztharmatra és a vértetű károsítására kissé fogékony. A tűzelhalásra nagyon érzékeny.

 

Önmeddő, ezért porzófajta alkalmazása szükséges. Jó porzófajtái a Gala, a Golden-klónok, Granny Smith, Red Delicious, Redsphough és a Pink Lady™ cv. 'Cripp's Pink'.

 

--------

 

Az alapfajta hazai piacra való bevezethetősége főleg a gyenge színeződés miatt kétséges, ezért a jobban színeződő klónok kipróbálása javasolható.

 

Számos rügymutációi közül legnagyobb az érdeklődés a besugárzással előállított 'Yataka Fuji' iránt nyilvánul meg, mivel a leírások szerint ez a standardnál 3-4 héttel korábbi érésű, és a színeződése hasonló.

Az 'Early Fuji' esetében mintegy 7-10 nappal előbbi érést ígérnek.

 

A jobban színeződő mutációk közül a 'Naga Fu 1' és '2' és az 'Aki Fi 1' és '7' csíkozott fedőszínűek - ezen belül a 'Naga Fu 2' változat fedőszíne vörösesbarnás-fakópiros. Ez utóbbi változat a 'standard' terméshozási típusba tartozik, gyümölcsét érdemes minél tovább a fán érlelni.

A 'Co Fu 1' és '12' bemosottan színeződik, de nem korábbi az érésük.

 

A 'Fuji Beny Shogun' az alapfajta intenzívebben színeződő változata, amerikai (nyugati parti)
adatok szerint EMLA 27-es alanyon mintegy egy hónappal korábban érik annál.


A 'Fuji Brak' (Kiku 8 Brak) a Fuji rügymutációja. Gyümölcse pirossal mosott, csíkozott. A
fajta szabadalmi oltalom alatt áll.

 

A 'Red Fuji' az alapfajta színesebb mutánsa. Az alapfajtával azonos időben, későn érik.

 
--------

(források:

http://www.sedi-fruits.at/valasztek/fuji

http://www.gyumolcsfa.hu/fajtaism_alma.php

http://iskola-alma.hu/almafajtak/3-fuji

http://www.mgyoe.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=42

 

angol nyelven:

http://www.orangepippin.com/apples/fuji

http://www.flemings.com.au/fruit_details.asp?CULT_ID=NAGAFU)

 

(fénykép: www.highyield.cn)

'Fuji' alma (<span>Malus domestica</span> ''Fuji'')

Hasonló növények