Angliából származó, 1825-ben keletkezett, főként Északnyugat-Európában elterjedt, igényes, igen kellemes ízű alma. Nehezen termeszthető, igen jó termőhelyet igényel. Csak tápdús talajon, kiegyenlítettebb klímájú, hűvösebb, csapadékosabb, párásabb környezetben érzi jól magát. Hazánkban inkább házikerti termesztésre ajánlott az ország megfelelő éghajlatú vidékein.

 

Gyümölcse középnagy vagy kisebb méretű (100-130 g), lapított gömb alakú; mélysárga alapszínű, narancsvörös csíkozással. Húsa tömör, roppanó, leveses; íze finom, nagyon kellemes fűszeres ízű, illatos-zamatos, édeskés, nagyon harmonikus. Kiváló minőségű alma. Szeptember közepén - végén szedik, de gyümölcse csak rövidebb ideig, legfeljebb decemberig tartható el.

 

Jó termőképességű, de szakaszosan terem. Gyenge növekedésű alanyokon rosszul fejlődik.

Fiatal korában a vesszők erős visszametszése késlelteti a termőrefordulást, viszont idősebb korban rendszeresen ifjítani kell a termőrészeket.

Virágzása középidejű, jó pollenadó. Porzófajtái a 'Téli arany parmen', a 'Golden Delicious' és a 'Jonathán M 41.'

 

Szárazabb, kevésbé párás helyeken a legtöbb növénybetegségre (így lisztharmatra és varasodásra is) érzékenységet mutat; a talaj- és éghajlati viszonyok iránt nagyon igényes fajta. Célszerű alacsony törzsű fának vagy bokornak nevelni.

 

(fénykép: www.orangepippintrees.co.uk)

(forrás: 88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.,

http://www.tuja.hu/alma.htm)

'Cox narancs renet' alma (<span>Malus domestica</span> ''Cox's Orange Pippin'')

Hasonló növények