Az USA-ban a 'Malus floribunda' fajból többgenerációs nemesítéssel előállított varasodás-rezisztens, sokoldalúan felhasználható, igen ízletes és széleskörűen kedvelt őszi alma. A nálunk először termesztett őszi varasodás-rezisztens fajtaként mind az árutermelő gazdaságokban (kisebb arányban), mind a házikertekben - bio- és integrált termesztésben egyaránt - termesztésre érdemes; értékét a több betegséggel szembeni ellenállósága és varasodás rezisztenciája nagymértékben növeli.

Gyümölcse igen tetszetős, középnagy vagy nagy méretű (120-130 g, a 'Prima' fajtánál nagyobb), gömbölyded alakú; alapszíne fehéres-sárga, mely 80%-ban élénkpiros fedőszínnel csíkozott és bemosott. Húsa krémszínű, roppanó, ugyanakkor puha, enyhén savas, kellemes ízű. Csak rövid ideig (1-2 hónap) érdemes tárolni. Szeptember közepén érik, mintegy 3 héttel a Prima után. Kettős hasznosítású fajta, friss fogyasztásra is nagyon alkalmas, és lé-gyártásra valamint szósz készítésre is felhasználható. Étkezési célra 2-3 menetben célszerű szüretelni.

Asztali almának való alkalmasságát bizonyítja, hogy 14 rezisztens fajta, valamint a 'Jonathan M41' és a 'Starkrimson Delicious' fajták bevonásával végzett organoleptikus bírálaton mindkét évben az első helyen végzett. Beltartalmi adottságai (15% refrakció, 0,9% savtartalom) ipari felhasználásra is alkalmassá teszik. Hűtőtárolóban januárig eltartható, de a fiatal fákról származó túlhízott gyümölcsök pufikosodásra hajlamosak.

 

Középerős-erős növekedésű fájának koronája feltörő, ugyanakkor szétterülő, majd később lehajló ágrendszerű. Vesszői meglehetősen vastagok, elágazódási hajlama jó, de a második éves termőalapokon zömmel rövid termőrészek fejlődnek. Korán termőre fordul. Kötődési hajlama erős, egy termőrészen rendszerint több gyümölcs fejlődik, azaz ritkítás nélkül jellegzetesen csoportokban található a fán. Mivel virágait egyenletesebben hozza, szakaszos terméshozás a 'Primá'-nál kevésbé jellemzi. Kísérletek szerint kezdeti termőképessége az 'Idared'-énél jobb. Gyümölcse a tapasztalatok szerint napégésre hajlamos.

Varasodással szemben magas fokúan ellenálló; a lisztharmat csak enyhe mértékben - csupán a leveleket és nem a rügyeket - károsítja, továbbá elfogadhatóan rezisztens a baktériumos
ágelhalással (Erwinia amylovora) szemben is. Az előbbieken kívül Európában az ágrákosodással, az ólomfényűséggel, valamint a gyökérnyak-rothadással szembeni ellenállóságát is bizonyították. Fáit a 'Primá'-val azonos, vagy 10%-kal kisebb térállásra érdemes ültetni.

Virágzási ideje középkorai, pollenje fertilis, jó pollenadó. Vizsgálatok szerint virágai a késő tavaszi fagyokra érzékenyek.

'Freedom' alma (<span>Malus domestica</span> ''Freedom'')

Hasonló növények