A 'Red Rome Van Well' almafajta a 'Rome Beauty' fajtának egy amerikai faiskolában keletkezett rügymutánsa. Októberben, az 'Idared'-del egy időben érik. Gyümölcse nagyon tetszetős megjelenésű, íze kevéssé aromás. A lisztharmatra fogékony. Magyarországon az Újfehértói GyKSz Kft. állami elismerésre való bejelentése alapján a próbatermesztésre ajánlott fajták között szerepel.

 


Gyümölcsének mérete középnagy vagy nagy (150-200 g), alakja felülről lapított, gömbölyded. Héja vastag, sima felületű, enyhén viaszos; alapszíne zöld, napos oldalán a gyümölcs több mint felét borító, mosott, élénkpiros fedőszín alakul ki.

Húsa sárgásfehér, szilárd, ropogós, lédús, a szállítást és a manipulálást jól tűri. Íze enyhén savanykás, aromában szegény. Érési ideje október első fele, az Idareddel egy időben szedhető.

 

Színét a a feldolgozás során is megtartja. Jól szállítható.

Normál légkörű hűtőtárolóban a betárolt gyümölcseinek mindössze 68,6%-a maradt ép március elejéig, mivel e (hosszú) tárolási mód során savai lebomlanak és a gyümölcs különösen gyenge ízű lesz. Hűtőtárolóban azonban márciusig is érdemes tárolni.

 

Fája erős növekedési erélyű, ágrendszere ritka, ágai hajlamosak a felkopaszodásra. A végentermő típusú fajták közé tartozik. Vizsgálatok szerint rendszeresen terem, termésátlagai jónak mondhatók.

A honosítók a korábbi termőre fordulás érdekében a metszést kiegészítő eljárások (lekötözés, vegyszeres növekedésszabályozás) kombinált alkalmazását, vagy a gyenge alanyon való telepítést javasolják. A fa intenzív kezelést igényel.

 

Hátránya, hogy a lisztharmat iránt az Idaredhez hasonlóan igen fogékony.

Porzófajtái: Gloster, Starking, Jonathán, Sampion és a Golden Delicious-klónok.

 

(fénykép: www.themidlifeguru.com)

 

 (források: http://www.tuja.hu/alma.htm;

http://www.silvanus.hu/hu/termekinformacio/alma-teli-red-rome-van-well/66;

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1200%3Anoevenyvedelmi-kiserletek-oekoalmasban&catid=281%3Anoevenyvedelem&Itemid=127&lang=hu;

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/alma/fajta.htm;

http://balosandor.hupont.hu/5/alma-fajtak;

88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

 

 

'Red Rome Van Well' alma (<span>Malus domestica</span> ''Red Rome Van Well'')

Hasonló növények

'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'') 'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'')
Új-Zélandról származik (1952), feltehetően a 'Lady...

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »