Az amerikai Virginia államban a 'Stayman Winesap' fajta rügymutációjaként 1926-ban keletkezett téli almafajta. Hazánkba Zatykó Imre hozta be 1934-ben, s már hazánkban emelték ki a 'Nk. 573' klónt, amely intenzíven színeződik és termőképessége is jobb az alapfajtáénál. Hasonlóan kiváló áruértékű az 'Nk. 580' klón is, melynek termőképessége azonban megegyezik az alapfajtáéval.

Bár a 'Staymared' ízében és tetszetősségében elmarad a 'Jonathan' mögött, sok jó tulajdonsága - pl. a betegségekkel szembeni ellenállóképessége, jó tárolhatósága és szállíthatósága - indokolhatják kiegészítő fajtaként való alkalmazását.

 

Gyümölcse középnagy méretű, lapított, kissé kúp alakú. Színe háromnegyed részben barnás - fakó piros, sötétebb csíkozással. Héja vastag, kissé viaszos. Húsa zöldesfehér, félkemény, éretten kásásodik.

Íze savas-édes, viszonylag igénytelenebb (közepes minőségű), gyengébb illatú. Esős őszön a gyümölcs hajlamos a repedésre.

Érési ideje október közepére - második felére esik, tárolás után decembertől áprilisig fogyasztják.

Nagyon jól szállítható és igénytelen körülmények között is igen jól és hosszú ideig tárolható.

 

Fája erős növekedésű, koronája nagyméretű, szétterülő, ritka ágrendszerű. Már korán termőre fordul és bőven terem, de hajlamos a szakaszos terméshozásra.

Vesszeje sötétlilás színű, sűrű, jellegzetes paraszemölcsösséggel és sűrű, apró pontozással.

 

Jó virágport adó fajta, bár a 'Jonathan'-t gyengébben termékenyíti. Jó porzófajtái az 'Idared', a 'Jonathan' és a 'Starking Delicious'.

 

Nagyon jó alkalmazkodóképességű, egészséges, edzett, a betegségekkel szemben ellenálló almafajta. A termőhellyel szemben ugyancsak nem igényes, de a korszerű kezelést meghálálja. Mind vad-, mind törpealanyon jól díszlik.

Termesztésére elsősorban ajánlott hazai termőtájak: Nyugat-Dunántúl, Duna-Tisza köze, Tiszántúl.

 

(forrás: http://www.tuja.hu/alma.htm,

88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve - Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.)

'Staymared' alma (Nk. 573, Nk. 580) (<span>Malus domestica</span> ''Staymared'')

Hasonló növények

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

'Relinda' alma (Malus domestica ''Relinda'') 'Relinda' alma (Malus domestica ''Relinda'')
A 'Relinda' egy tűzelhalással és varasodással...

'Ace Spur Delicious' alma (Malus domestica ''Ace Spur Delicious'') 'Ace Spur Delicious' alma (Malus domestica ''Ace Spur Delicious'')
Az 'Ace Spur Delicious' desszert-almafajta az...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »