A 'Szabadkai szercsika' almafajta a horvátországi Szlavóniából, a Dráva mellékéről (1883 tájáról) származó téli almafajta. Korábban több, hasonló változatával együtt a Dél-magyarországi megyékben kiterjedten termesztették. Ma is elsősorban itt, vagy az ittenihez hasonló, melegebb éghajlatú, de nedvesebb vidékeken érdemes telepíteni, elsősorban mint házikerti fajtát.

Jó tárolási tulajdonságokkal bíró, elsőrendű piaci- és gazdasági felhasználású (pl. püré-) alma, mely tárolás utáni friss fogyasztásra is alkalmas.

 

A Szabadkai szercsikát az ún. 'Nemes szercsika' fajtával néhol együtt, máshol külön tárgyalják. Az alábbi leírások jellemzően mindkét fajtára érvényesek. Használatos nevei még a 'Szabadkai nagy szercsika', 'Szegedi szercsika', 'Szabadkaer-' és 'Edler szercsika'.

Igen jó ellenállóképessége miatt a közelmúltban ismét a figyelemre érdemes fajták közé került.

 

-------

Gyümölcse középnagy, nagy vagy igen nagy méretű, lapított - ritkán gömbölyded - alakú, melyet enyhe bordázottság tesz szabálytalanná. A gyümölcs egyik oldala általában hízottabb.

Héja vastag, sima, zsíros tapintású, szívós. Színe eleinte halványzöld, majd halvány sárgászöld, amely a napos oldalon élénkebb sárga- vagy (mosottan) pirosas színű lesz. Sokszor enyhe kékes-vörös szín is megjelenik a gyümölcsön. Ritkásan nagy (fehér vagy barna) pontozást is találunk rajta.

Húsa sárgásfehér színű, melyet zöldes erezet hálóz be; tömött, roppanó, teljes érésben omlós. Íze elég finom, viszonylag bőlevű, jellemzően édes - kissé savanykás -, alig fűszeres, enyhén borízű.

 

Október közepén - második felében szedhető, fogyasztási ideje november végétől egészen február végéig tart. Jól tárolható; gyümölcsei a szállítást jól bírják és a szelet is jól állják a fán.

 

-------

Fája eleinte erőteljesen növekszik és végül terebélyes koronát nevel. Viszonylag korán termőre fordul és bőven terem. Igen edzett fajta. Koronaszerkezete ágas-bogas, szabálytalan; hajtásai vékonyak, molyhosak. Vesszői könyökösek, nem mindig egyenesek; molyhosak, pirosas-barnák.

Virágrügyei nagyok, molyhosak, a fajta a 'spur' terméshozási típusba tartozik. Levelei ugyancsak nagyok, vastagok, kemények, fényesek. Levélnyelük tövüknél violás-pirossal festett.

 

Ha a korona alapját kialakítottuk, ne metsszük tovább, mert a nyesést nem hálálja meg. Ha éppen nyessük, az a megszokottnál hosszabbra történjen.

 

Minden alanyon jól díszlik és terem, minősége miatt azonban törpe- és alakfának nem való; vadalanyra oltva, közép- és magastörzsű faként ültetendő.

A 'Szabadkai-' és a 'Nemes szercsika' egyaránt középidőben (középkorán) virágzik és hajt. Önmeddő (triploid), ezért porzófajtát igényel.

 

-------

Mindenütt jól fejlődik, de mégis a melegebb, egyben nyirkosabb talajt, a délibb jellegű vidékeket kedveli. Száraz talajon, hűvös, magas fekvésben nem díszlik jól.

Ajánlott termőtájai a Dél-Dunántúl és a Duna-Tisza köze. Termesztésre a Nyugat-Bácskában Baja, Sükösd, Vaskút, Gara és Bácsborsód vidékére; a Kelet-Bácskában Jánoshalmára, valamint a Kiskunságban Kiskunhalas és Kiskőrös vidékére ajánlott telepíteni. Ugyancsak megfelelő számára Tompa, Csikéria, Bácsalmás és Mélykút vidéke.

 

A 'Szabadkai szercsika' a varasodásra mérsékelten fogékony (a 'Nemes szercsika' ellenálló), a lisztharmattal szemben pedig nagyon mindkét fajta igen ellenálló.

A Corvinus Egyetem Gyümölcstermesztési Tanszékén korábban zajló vizsgálatok során a 'Szabadkai szercsika' fajtát a 'Pónyik', a 'Tordai piros kálvil' és a 'Sikulai' fajtákkal együtt kiemelték mint megfelelő gyümölcsminőséggel rendelkező, tűzelhalással szemben kiváló, varasodással és lisztharmattal szemben elfogadható ellenállóképességet mutató fajtát.

 

---------

(források:

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1388%3Aregi-magyar-almafajtak-elonyben&catid=303%3Agyumolcstermesztes&Itemid=43&lang=hu

http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=14716

http://www.foodandwine.hu/2012/04/20/ambrus-lajos-pomona-hungarica-4/

http://hu.metapedia.org/wiki/Szercsika

 

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/716/2/Kiraly_Ildiko_thu.pdf

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/vadalma.html

 

angol nyelven: http://www.keepers-nursery.co.uk/nemes-szercsika-alma-apple-fruit-trees.aspx)

 

(fénykép: Király Ildikó - http://www.arge-streuobst.at/wp-content/uploads/Kiraly.pdf)

 

'Szabadkai szercsika' és 'Nemes szercsika' almák (<span>Malus domestica</span> ''Szabadkai szercsika', 'Nemes szercsika'')

Hasonló növények

'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'') 'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'')
Új-Zélandról származik (1952), feltehetően a 'Lady...

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »