A 'Beregi sóvári' egy Felső-Tisza-vidéki (kárpátaljai) eredetű régi magyar téli almafajta. A 'Sóvári' fajtakör tagja, melybe a hozzá hasonló, nagyrészt távolabbi rokonnak tekinthető fajták tartoznak, így a 'Zöld sóvári', 'Daru sóvári', 'Nemes sóvári', 'Sóvári nobil' és a 'Téli sóvári' fajták.

Különösen Munkács környékén, az előhegységi és sík területeken található meg. Helyi elnevezése a 'Szolivarszke beregivszke' is.

 

Erősen hamvas héjú, igen jó asztali alma, mely jól szállítható és jól tárolható. Betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképessége figyelemre méltó. Kiegyenlítettebb, nedvesebb termőhelyet kíván. E feltételek megléte esetén ökológiai gazdaságokban és biokertekben ismét termesztésre érdemes fajtává válhat.

 

-------

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (átl. 63-68 mm magas és átl. 76-80 mm széles, ill. 180–200 g), tompa kúp vagy olykor hengeres ill. lapított alakú. Többnyire szabályos vagy kissé szabálytalan. Héja sima, vékony, zsíros tapintású (hamvas). Alapszíne zöld vagy szalmasárga, fedőszíne málnapirossal bemosott, melyen sötétebb piros csíkok is húzódnak.

Pontozata szürke, közepesen sűrű, alig kivehető. Csészemélyedésének fala bordázott,
mely a gyümölcsön is folytatódik. Magháza félig nyitott.

 

Gyümölcshúsa zöldes- vagy sárgásfehér, közepesen kemény, közepesen leveses, finom konzisztenciájú; savanykásan édes, enyhén fűszeres illatú. Jó asztali alma.

Szeptember végén - október elején éri el szedési érettségét, és akár márciusig is eltartható. A szállítást is jól tűri.

 

-------

Fája középerős vagy erős növekedésű, hosszú életű. Koronája szétterülő habitusú, közepesen sűrű. A telepítést követő 8–9. évben fordul termőre, ezt követően bőven terem. Vázágai a vízszinteshez közelítenek, színük világosbarna, sárgával pontozottak. Enyhén repedezett törzse ugyancsak világosbarna, lilás árnyalattal. Vesszői vastagok, barnák - ezek is lilás árnyalatúak -, molyhosak.

Levelei rövidek, bőrszerűek, fényesek, sötétzöld színűek. Levélnyele rövid, az alapnál lilás árnyalatú.

 

-------

A termőhelyi viszonyokkal szemben igényes: a meleget és a nedvességet szereti. A kártevőkkel és a kórokozókkal szemben ellenálló.

 

Virágainak átmérője nagy (60 mm). Virágzása középidejű, általában elhúzódó. Triploid, tehát porzófajtát igényel. Jó pollenadói a Batul és a Baumann renet.

A lisztharmattal és a varasodással szemben is igen ellenálló fajta.

 

Az Angol Nemzeti Fajtagyűjteményben található példányok Király Ildikó kutatásai szerint nem azonosak a 'Beregi sóvári' fajtával.

 

---------

források:

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/716/1/Kiraly_Ildiko.pdf

http://www.farmit.hu/sites/default/files/regi-magyar-almafajtak.pdf - fénykép;

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1388%3Aregi-magyar-almafajtak-elonyben&catid=303%3Agyumolcstermesztes&Itemid=43&lang=en

http://www.dmkert.hu/rezisztens_gyumolcsok/alma_beregi_sovari)

'Beregi sóvári' alma (<span>Malus domestica</span> ''Beregi sóvári'')

Hasonló növények

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'') 'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'')
Az USA-ból származó almafajta; a 'Golden...

'Renora' alma (Malus domestica ''Renora'') 'Renora' alma (Malus domestica ''Renora'')
A 'Renora' varasodás-rezisztens téli alma a...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »