Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken található, de kertekben is előszeretettel telepített fás szárú, cserje vagy fa. A meleg, száraz, meszes helyeken terjedt el. Cserszömörce–molyhos tölgy bokorerdő jellegzetes növénye.

Rügyei aprók, szórt állásúak, gömbölydedek, vörösesbarnák a félhold alakú, a nagy levélripacs kiugró levéltalpon ül. Hajtásai vékonyak, hengeresek, világosbarnák. Levelei kerekdedek vagy fordítottan tojásdadok lekerekített csúcsúak, ép szélűek, lemez alapjuk hirtelen elkeskenyedő. Ősszel a rikító sárgától a vérvörösig csodálatosan színeződnek. Virágai vékony, hosszú, szőrös kocsányokon, fürtökből, összetett piramis alakú, végálló dús bugában nyílnak. Eleinte zöldessárgák, majd szürkéslila színűek. Termései apró, piros, éréskor barna csontárok. Fája színes gesztű, finom, szövetű, selymes fényű, aranysárga színű.

Kanari: Alapfajával megegyező méretű és igényű bokor, lombja kihajtáskor és lombhulláskor gyönyörű aranysárga. Hatalmas bugái hosszan díszítik.

Aranylombú cserszömörce (<span>Cotinus coggygria</span> 'Kanari')

Hasonló növények

Bíbor cserszömörce (Cotinus coggygria 'Royal Purple') Bíbor cserszömörce (Cotinus coggygria 'Royal Purple')
Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a...

Cserszömörce (Cotinus coggygria) Cserszömörce (Cotinus coggygria)
Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a...

Hússzínű cserszömörce (Cotinus coggygria 'Grace') Hússzínű cserszömörce (Cotinus coggygria 'Grace')
Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a...