A Távol-Keletről származó kínai- vagy Callery-körtének nagyon dekoratív, jellegzetesen keskeny kúp formájú, 6 méter széles, felfelé törő sűrű koronával rendelkező, 10-12 méter magasra megnövő fajtája. A világ számos részén egyre növekvő népszerűségnek örvend. Növekedési erélye mérsékelt, a faegyedek koronaformája kompakt, egyöntetű. Levele egész évben fényes olajzöld, mely őszre bordó-bronzos, arany- és sötétvörös színezetet vesz fel. Összetett virágzatai dúsak, fehér színűek, melyek az egész koronát elborítják. Körte-termése kis méretű, csoportosan álló, fakó arany- illetve sárgásbarna színű, nem ehető.

Gyökérzete a körtékre jellemzően karószerű (amennyiben nincs súlyosan megsértve), így a szárazabb, valamint az enyhén lúgos és az időszakosan nedves, nehezebb talajokon is megél. A légszennyezettséget jól tűri. Fényigényes, a szélkárral szemben más Pyrus-fajtáknál ellenállóbb. Fenntartása könnyű, bár némely betegségek károsíthatják; ezért növényvédelmére oda kell figyelni.

Kiválóan alkalmas korlátozott keresztmetszetű utcákban vagy zöldsávokban fasorok kialakítására; szívóssága és esztétikus megjelenése sokoldalúan alkalmazható fajtává teszik. Magánkertekben vagy fasorként (erre szép példák: Visegrád, Budapest, VIII. kerület - Palotanegyed, Vámház körút), illetve egyéb közterületeken is ajánlott a telepítése. A fajtáról szerzett tapasztalatokat is tárgyalja a http://epiteszforum.hu/korte-korszak címen elérhető írás, amelyben a nagyvárosi környezetre vonatkozó, alábbi megállapítás is szerepel: "a kis helyen elférő díszkörtének elsősorban a pesti belváros forgalomcsillapított zónáiban van jövője, akkor is csak abban az esetben, ha ehhez megfelelő növényvédelem társul."

Meg kell jegyezni azonban, hogy a faj, illetve a fajta szélesebb körű elterjedésének kockázatai is lehetnek, ugyanis előfordulhat a kínai körtének a magyarországi őshonos körtékkel való spontán kereszteződése, ami által a faj veszélyesen kivadulhat. Erről a fontos kérdésről kaphatnak további információkat az alábbi webcímen: http://novenyvedelem.agroinformkiado.hu/cikkek/rovat1/lisztharmat_a_callery_korte_pyrus_calleryana_decaisne_egy_uj_betegsege). Telepítését tehát mértékkel és kellő körültekintéssel kell végezni.

(további információk angol nyelven: http://www.flemings.com.au/ornamental_details.asp?CULT_ID=GLENS)

(fénykép: http://www.whatgrowsthere.com)

Kínai körte, Callery-körte 'Chanticleer' (<span>Pyrus calleryana</span> ''Chanticleer'')

Hasonló növények

Kínai körte, Callery-körte 'Capital' (Pyrus calleryana ''Capital'') Kínai körte, Callery-körte 'Capital' (Pyrus calleryana ''Capital'')
A Távol-Keletről származó kínai- vagy Callery-körtének...

Vadkörte (Pyrus pyraster) Vadkörte (Pyrus pyraster)
A vadkörte viszonylag gyors növekedésű...

Oszlopos körte 'Beech Hill' (Pyrus communis ''Beech Hill'') Oszlopos körte 'Beech Hill' (Pyrus communis ''Beech Hill'')
Lombhullató, karcsú, kúp alakú fa, az...

Összes 44 hasonló növény megtekintése »