A 'Mutsu' (ejtsd: 'mucu') vagy más néven 'Crispin' (azaz 'roppanó') almafajtát a 'Golden Delicious' és az 'Indo' fajták keresztezésével 1930-ban, a japán Mutsu tartományban nemesítették. Napjaink egyre népszerűbb almájává válik. Nagyon jó tárolási és egyéb tulajdonságokkal bír, ami a jelenleginél nagyobb arányú termesztését teszi kívánatossá.

 

Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300 g), gömbölyű; húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. Gyümölcse nem perzselődik, parásodásra, varasodásra kevéssé érzékeny.

Érési ideje általában október elejére esik, a 'Golden Delicious' érése után 6-8 nappal szedhető. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra.

A 'Mutsu' nagyon jól tárolható, kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó hús-állagát egészen késő tavaszig megőrzi; íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen.

 

Termőképessége jó. Fája fiatalon igen erős növekedésű, első hajtásai vastagok és felfelé törnek, koronája nagy térfogatú, kissé szétterülő. Gyors - később lassuló - növekedése nem akadályozza a korai termőre fordulásában, de bő termésre csak a vegetatív részek kifejlődése után számíthatunk.

Betegségekre kevésbé érzékeny.

A 'Golden Delicious'-sel egy időben virágzik. Pollenje steril (triploid), ezért porzónak nem alkalmas. Jó porzófajtái a 'Golden Delicious', az 'Idared' és a 'Jonathán'.

 

(fénykép: http://www.ca.all.biz)

 

(forrás: 88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

'Mutsu' alma ('Crispin') (<span>Malus  domestica</span> ''Mutsu', 'Crispin'')

Hasonló növények

'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'') 'Braeburn' alma (Malus domestica ''Braeburn'')
Új-Zélandról származik (1952), feltehetően a 'Lady...

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »