A 'Smoothee Golden Delicious' (másnéven 'Golden Smoothee' vagy 'Gibson Golden Delicious') fajta a 'Golden Delicious' alapfajta rügymutációja révén az USA-ban jött létre. Érési ideje szeptember végére - október elejére esik. Fajlagos termőképessége az alapfajtáénál nagyobb, továbbá előnye, hogy kevésbé perzselődik és korán termőre fordul.

Gyümölcse tetszetős, mérete középnagy vagy nagy (140-180 g), megnyúlt gömb alakú. Gyümölcshúsa sárgás, édes, enyhén savas, kissé illatos. Tárolás során a nagymérvű apadás elkerülése érdekében ügyelni kell a tároló légterének nedvességtartalmára. Jól szállítható, megfelelő tárolás esetén áprilisig is eltartható.

 

Fájának növekedése középerős-erős, koronája kissé szétterülő. Alapvető kedvező tulajdonságai a korai termőrefordulás és a rendkívüli termőképesség. Fája ideálisan alakítható, a legtöbb koronaforma könnyen kinevelhető belőle.

Napos helyre ültessük. Fája kevésbé fagyérzékeny, virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak.

 

Lisztharmatra egyáltalán nem fogékony, a veturiás varasodásra és baktériumos ágelhalásra azonban igen.

 

-------

A 'Golden Delicious Li 85-50' nevű, kis koronájú fajta a 'Golden Delicious'-nek egy Svájcban előállított, a 'Smoothee'-hoz részben hasonlatos, értékes változata, melyet külön cikkben tárgyalunk.

 

(fénykép: http://www.poultsidis.gr)

'Smoothee Golden Delicious' alma (<span>Malus domestica</span> ''Smoothee Golden Delicious'')

Hasonló növények