A Jonathan 'M. 41' változat alapját képező növényt 1959-ben találták az akkori Máriapócsi Zöldmező MgTSz ültetvényében. A fajta állami elismerésének éve 1973. Elsősorban íze, tetszetőssége és alakja miatt kedvelt Jonathan-változat.

 

Gyümölcse közepes méretű (120-130 g), szép küllemű, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, így sokféle felhasználási célra alkalmas. A fán termő gyümölcsök nagysága kiegyenlített. Gyümölcse kiváló zamatú, húsa tömött, kellemesen édes-savas, igazi Jonathan ízű. Nyomásra érzékeny. Héjának alapszíne sárga; kiválóan színeződik, piros - bíborpiros fedőszíne mosott. Felületét a fedőszín sokkal magasabb arányban borítja (60-100%), mint a Jonathanét.

Korán színeződik, szeptember elejére a gyümölcs felületének már több mint 50 %-át piros fedőszín borítja. A 'Jonathan' alapfajta előtt 5–12 nappal szedhető; optimális szüreti ideje szeptember első dekádjában van, ekkor leszedve (szabályozott légterű tárolókban) 4-5 hónapig is jól eltartható.

 

A Jonathan M. 41-est a jó termőképesség és termésbiztonság jellemzi. Fája középerős növekedésű, hajtásrendszere sűrű elágazású, lecsüngő. Koronája később - feltehetően a rendszeres, nagy termések miatt - 15-20 %-kal kisebb lesz, mint az alapfajtáé; ez a fák sűrűbb telepítését is lehetővé teszi. Elágazódási hajlama jó, a korona könnyen alakítható. Rendszeres metszést igényel.

 

Virágzási ideje középkésői, jó porzófajtái a 'Téli arany parmen', 'Golden Delicious', 'Idared', 'Starking Delicious'.

A lisztharmatra (hajtás és gyümölcs) és varasodásra is érzékeny.

 

(forrás: http://www.mgyoe.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=42)

(fénykép: www.hunyadi-garden.hu)

'Jonathan (Jonatán) M. 41' alma (<span>Malus domestica</span> ''Jonathan M. 41'')

Hasonló növények