A 'Prima' tetszetős piros gyümölcsű, kora őszi varasodás-rezisztens almafajta, amelyet a Malus floribunda felhasználásával, többgenerációs nemesítéssel állították elő az USA-ban, ahol 1970-ben hozták forgalomba. A magyarországi állami elismerés éve 1995. A Kelet-Közép-európai országokban elterjedt, hazánkban választékbővítőként ajánlott fajta.

 

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, kúposan - lapítottan gömbölyded alakú, a csésze felé keskenyedő, néha aszimmetrikus. Héjának alapszíne zöldessárga, fedőszíne bíborpirossal mosott, amely szín a gyümölcs felületének több mint háromnegyedét borítja. Húsa krémszínű, közepesen szilárd, roppanó és bőlevű; íze mérsékelten savas, elfogadható aromával.

Érési ideje augusztus vége - szeptember eleje. Szakaszos érése és gyümölcshullásra való hajlama miatt két-három menetben kell szüretelni, asztali almaként való értékesítés esetén különösen. Savai gyorsan lebomlanak, ezért légyártás céljára a szedés után csak 1 hónapig használható fel. Tárolni sem érdemes normál légkörű hűtőtárolóban egy hónapnál tovább. Az igényes piacokon nem keresett, ezért vigyázni kell, hogy egy–egy üzemben aránya ne legyen túl nagy.

 

Fája közepesen erős - erős növekedési erélyű, szétterülő habitusú. Középnagy koronát nevel. A túlságosan sűrű koronákban gyengén színeződhetnek a gyümölcsök, ezért a korona szellősen tartásával megfelelő fényviszonyokat kell biztosítani a számukra. Gyorsan termőre fordul. A hazai tapasztalatok szerint a fajta termőképessége jó, rendszeresen és bőven terem. Túlkötődésre hajlamos. Pár nappal a 'Golden Delicious' előtt virágzik. Jól termékenyíti az Idared, Ozark Gold, Golden Delicious, Jonathan, Starking, Nyári zamatos, Mollies Delicious, Vista Bella, Jerseymac, Summerred; valamint a varasodás-rezisztens fajták közül a Freedom és a Florina.

Varasodás-rezisztens fajta. Ellenállóképessége a lisztharmattal szemben jó, a baktériumos ágelhalással szemben mérsékelt. Keserűfoltosságra érzékeny. Fája a téli fagyoktól súlyosan károsodhat. Amerikai vizsgálatok szerint gyümölcsein VL-ben keserűfoltosság, SZL-ben nagymérvű magházbarnulás lép fel.

 

A 'Prima' fajta bő és rendszeres terméshozama miatt figyelmet érdemel, de az újabban megjelenő, jobb minőségű varasodás-rezisztens fajták komoly versenytársai lehetnek.

 

(forrás: http://www.mgyoe.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=42)

(fénykép: http://www.wilsonsorchard.com)

'Prima' alma (<span>Malus domestica</span> ''Prima'')

Hasonló növények