A 'Topaz' egy Csehországban előállított, varasodással és lisztharmattal szemben rezisztens, jól tárolható téli almafajta. Szülőfajtái a 'Rubin' és a 'Vanda'. Elsősorban asztali almának javasolható. Termesztésével minimális mennyiségű vegyszer felhasználása válik lehetővé.

 

Gyümölcse középnagy méretű, alakja pogácsaszerűen lapított gömb alakú. Héja sima, sárgás alapszínű, melyet mosott, ill. csíkozott narancsvörös fedőszín borít az alma felületének 60-100%-án (ez az arány a szedés idejére alakul ki). Héja a kocsánymélyedés körül enyhén parás.

Gyümölcshúsa sárgás színű, roppanó, finom szövetű, igen bőlevű. Íze intenzíven fűszeres, édeskés; szedéskor még kissé savanykás, de a tároláskor kiegyensúlyozott ízvilágúvá válik. 

Érési ideje október elejétől, ill. közepétől kezdődik. Jelentős C-vitamin-forrás. Normál tárolóban januárig, (szabályozott légterű) hűtőtárolóban egészen március-áprilisig eltartható.

 

Fája középerős növekedésű, elágazódási hajlama jó. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A késő tavaszi fagyokra azonban érzékeny.

A venturiás varasodással szemben rezisztens és a lisztharmatra is csak alig fogékony. A tűzelhalással szembeni érzékenysége még nem tisztázott.

 

Porzófajtái a vírusrezisztens fajták (Rubinola, Rajka), valamint az Idared, a Golden klónok és a Gála klónjai.

 

(forrás: http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1264%3Aujabb-almafajtak-a-biotermelesben&catid=328%3Abiogyuemoelcs-termesztes&Itemid=127&lang=en

német nyelven: http://www.vbogl.de/obstsorten/kernobstsorten/neuheiten/topaz.html)

 

(fénykép: http://www.helmstetter.de)

'Topaz' alma (<span>Malus domestica</span> ''Topaz'')

Hasonló növények

Nemes alma, Házi alma (Malus domestica) Nemes alma, Házi alma (Malus domestica)
Számtalan régi mondás igazolja, hogy a...

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'') 'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'')
A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »