A Téli fehér kálvil alma (más néven Kálvin alma, Püspök alma, Weisser Winter Calvill, Calville Blanc d'Hiver, White Winter Calville) egy feltehetően Franciaországból származó történelmi almafajta. Hazánkban a XIX-XX. század fordulóján a piacokon darabonként árulták és az almák királyának mondták.

A birsalmára emlékeztetően bordázott, tetszetős, impozáns, ízletes gyümölcse igen jól tárolható. Kiváló csemege- és piaci alma.

A párás, csapadékosabb és melegebb éghajlatot kedveli, ilyen körülmények között intenzív házikerti termesztésre ajánlott fajta; termesztése sok odafigyelést, gondozást kíván.

 

A gyümölcs alakja tompa kúp-, néha magasnak látszó kúpos gömb. Alakja erősen bordázott, a karimáról a bordák a gyümölcs alsó felére is lehúzódnak, ami kissé szögletes alakot kölcsönöz neki. Az alma egyik oldalán többnyire hízottabb. A gyümölcs mérete törpefán nagy- vagy igen nagy, vadalanyon és magas törzsű fán többnyire közepesen nagy méretű (130 g körüli).

Színe zöldesfehér ill. sárgászöld, majd éretten szalmasárga, a napos oldalán mélyebb aranysárga lesz, mely sokszor fakó piros színnel mosottá válik. Héja zsíros tapintású, fényes. Értékesebb az egyszínű gyümölcs, amely sárgásba hajló fehéres színű.

 

Gyümölcshúsa sárgásfehér, finoman tömött, olvadó, kellemesen savanykás. Leve bő, cukrosan borízű, zamatos, málnára emlékeztető illatú. A gyümölcs a szállításra érzékeny. 

Szeptember elejétől szüretelhető, november és április között fogyasztható. Jól tárolható.

 

------

Fája eleinte erősen, később gyengén vagy nagyon gyengén nő. Nagy, terjedelmes koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és általában közepesen, de olykor bőven terem. Elsősorban törpe- és alakfának való; vadalanyon, magas törzsű fának nevelve termesztése nehézkesebb és kevésbé eredményes.

Ágrendszere széthajló, ágai sűrű koronát képeznek. Igen bőven virágzik, de aránylag keveset köt. Az apró gyümölcsök egy része is összefonnyad, fejletlen marad és idő előtt lehullik.

 

Ágain sok a rövid termőrész. Vesszői vastagabbak, kissé könyökösek. Levelei nagyok, durvák.

Az erősebb metszésre jól reagál. A megfelelő gyümölcsméret és -íz elérése érdekében gyümölcsritkítást kell végeznünk.

Virágzási ideje középkésői, porzófajtái a 'Cox narancs renet' és a 'Golden Delicious'.

 

A 'Téli fehér kálvil' hasonlít a 'London pepin' fajtára, de annál nagyobb koronát nevel és erősebben bordázott a gyümölcse. Levelei is nagyobbak az előző fajtáénál. 

 

A termőhely iránt nagyon igényes almafajta (meleg-, pára- és vízigényes). A téli fagyokra érzékeny. Eredményes termesztéséhez tápanyagban gazdag talaj szükséges, mely kissé nyirkosabb, meleg, kötött szerkezetű. Ezek alapján leginkább ajánlott termőtájai az Észak-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Nyírség és Észak-Magyarország nedvesebb vidékei.

A különböző betegségekre, így a lisztharmatra és a varasodásra is fogékony; ellenálló-képessége korlátozott. Aránylag rövidebb életű fajta. A számára megfelelő termőhelyen, megfelelő gondozás mellett azonban csodálatos gyümölcsökkel ajándékozza meg a tulajdonosát.

 

(forrás: http://www.tuja.hu/alma.htm,

http://www.diosgazda.hu/index.php?option=com_content&view=article&catid=37&id=195&Itemid=90

88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

 

(fénykép: www.thegardenerseden.com)

 

Téli fehér kálvil alma (<span>Malus domestica</span> ''Calville Blanc d'Hiver'')

Hasonló növények

Nemes alma, Házi alma (Malus domestica) Nemes alma, Házi alma (Malus domestica)
Számtalan régi mondás igazolja, hogy a...

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'') 'Fuji' alma (Malus domestica ''Fuji'')
A 'Fuji' alma az Észak-amerikai 'Ralls...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »