A 'Melrose' az USA-ból származó, késői érésű desszert-almafajta, amelyet a 'Jonathan' és a 'Red Delicious' fajták keresztezésével állítottak elő 1937-ben, Ohio-ban. Kiváló áruértékkel rendelkezik és jól tárolható. Elsősorban az USA-ban és Franciaországban volt sikeres - nem túlzottan attraktív megjelenése ellenére -, ami kitűnő beltartalmi jellemzőinek köszönhető.

 

Gyümölcse nagy (átlagtömege 160 g), zömök formájú, mely sárgászöld-okker alapszínen piros fedőszínnel erezett. Húsa krémfehér színű, kemény állagú, durvábban rostos, illatos, bőlevű; édes íze kissé savanykás-fanyar, amely a tárolás során egyre inkább aromássá válik.

Gyümölcse szeptember végén, 10-15 nappal a 'Jonathan' után szüretelhető és tavaszig (február-április) tartható el. Az optimális szüreti időpont előtt vagy után szedve a tárolhatósága romlik. Gyümölcse A- és C-vitaminokban, valamint rostokban gazdag.

Tárolása során az alábbi paraméterek betartása ajánlott: SZL-tároló, hőmérséklet: 3 oC, CO2-tartalom: 5%, O2-tartalom: 16%, tárolhatóság ideje: február vége.

 

Fényigényes, a gyümölcs csak jó megvilágítottság esetén színeződik megfelelően, ezért ritkító metszést igényelhet.

 

Főzésre is jól használható almafajta, alakját és zamatát jól megtartja, így levesek, piték, zselék és sütemények készítésére is különösen alkalmas.

 

Fája mérsékelt növekedésű. Későn fordul termőre, de termőképessége jó. Virágzási ideje  késői és csak rövid ideig tart.

Jó porzófajtái a 'Fertődi téli', a 'Golden spur' és a 'Jonathan'. Lisztharmatra és varasodásra fogékony.

 

-------

(forrás: 88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

 

(források angol nyelven:

http://www.specialtyproduce.com/produce/Melrose_Apples_4410.php)

 

(fénykép: www.specialtyproduce.com)