A Kárpát-medencében több sötétvörös fajtát neveztek Cigányalmának. Bereczki Máté szerint a német 'Brauner Matapfel' azonos ezzel a fajtával. Sötétvörös gyümölcse kisebb méretű, de ízes, fájának termése bőséges.
Gyümölcse legfeljebb középnagy (ritkábban nagy) méretű, lapított alakú, gömbölyded. Kocsánya rövid. Héja bőrszerű, felszíne gyengén hamvas, vékony viaszréteggel borított.
A sárga alapszínen 40-60 %-ban a narancspirostól tompa barnásvörösig terjedő árnyalatú, gyengén mosott, vagy erősen csíkozott fedőszín borítja a gyümölcsöt. A lenticellák (pontozottság) nem feltűnők, kicsik, számuk kevés.
Gyümölcsének húsa kemény, fehér (vagy krém-)színű, illatos, kitűnő ízű; édeskés, fűszeres.
Szedési érettségét szeptember közepén éri el, és novembertől január első feléig tárolható.
Fája erős növekedésű, szétterülő habitusú.
(Forrás:
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1347:az-erdelyi-gyuemoelcskert-almai&catid=328:biogyuemoelcs-termesztes&Itemid=127&lang=hu)
(Fénykép: onp.nemzetipark.gov.hu)
Hasonló növények
'Jonatán' alma (Malus domestica ''Jonathan'')
1800-ban New York államban véletlen magoncként...
|
|
'Arlet' alma ('Swiss Gourmet') (Malus domestica ''Arlet', 'Swiss Gourmet'')
Az Arlet (vagy más néven Swiss...
|
|
'Batul' alma (Malus domestica ''Batul'')
A 'Batul' Erdély Maros menti vidékéről...
|
|