A 'Budai Domokos' egy ismeretlen eredetű, régebbi magyar almafajta. Betegségekkel szemben ellenálló, jól tárolható, íze kellemes. A párásabb termőhelyeket kedveli. Erőteljes növekedésű, és szakaszos terméshozásra hajlamos.

A feltételezés, miszerint Budai József a 'Téli arany parmen' és a 'Jászvadóka' fajták keresztezésével állította elő, nem bizonyult valósnak a Király Ildikó által vezetett genetikai vizsgálatok alapján.

Házikerti termesztésre, a hagyományos fajták kedvelőinek ajánlott fajta.

 

Gyümölcse középnagy, lapított alakú; színe eleinte zöldes, majd éretten narancssárga lesz, barnás-piros csíkozottságú fedőszínnel. Húsa kemény, leves; íze kellemes, illata középerős.

Érési ideje október elejére esik, decembertől márciusig (néha már korábban is) fogyasztható.

Jól tárolható, de hűtőházba nem való. A nyomásra nem érzékeny, jól szállítható alma.

 

Koronája feltörekvő, majd széthajló habitusú, sűrű ágrendszerrel. Vesszői vastagok, sötétbarnák.

Termőrefordulása inkább késői, szakaszosan terem. Gyümölcshullásra nem hajlamos - szemben a 'Téli arany parmen' fajtával.

Művelésmódja szerint vad- vagy EM IV. alanyra való. Törpefának túl erősen nő.

 

A termőhely tekintetében igénytelen, de inkább a párásabb termőhelyeket kedveli. A betegségekkel szemben ellenálló, a lisztharmattal szemben pedig mérsékelten ellenállónak tekinthető.

Jó virágport adó fajta; virágzása kései.

 

(források:

http://www.dmkert.hu/rezisztens_gyumolcsok/alma_budai_domokos

http://www.foodandwine.hu/2012/04/20/ambrus-lajos-pomona-hungarica-4/

http://www.civilgenebank.net/alienPORT.al?shopid=genebank&language_code=hu&ewitem0=genebankhu_48

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/716/1/Kiraly_Ildiko.pdf

 

Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve
Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.
)

 

(fénykép: epitkezes-kert.vatera.hu)

 

 

'Budai Domokos' alma (<span>Malus domestica</span> ''Budai Domokos'')

Hasonló növények