A "Bőrkormos renet" a 'Renet' típusú almák közé tartozó régi fajta. Eredete nem pontosan ismert, de korábban többek között Kárpátalján is termesztették. Valószínűleg nem azonos az 'Őszi kormos renet' fajtával.

A venturiás varasodással szemben mérsékelt ellenállóképességet mutat, lisztharmattal szemben nagyon ellenálló.

 

Gyümölcse kis-közepes méretű (átlagosan 59 mm magas és 73 mm átmérőjű). Alapszíne zöld - a 'Masánszki' történelmi fajtához hasonlóan -, felülete szürkés-barnás.

Jellegzetessége, hogy gyümölcsének felülete közepes mértékben parásodik. Gyümölcskocsánya a 'Budai Ignác' fajtához hasonlóan igen vékony.

Levele kisebb felületű, mivel levéllemeze rövid és nem túl széles.

 

A 'Renet' fajtákat a gyümölcsjellemzők, elsősorban az íz alapján sorolják közös csoportokba. A Renetekre jellemző a tömött, finom és porhanyó hús, a különleges fűszeres íz (Rapaics 1937). Ez az egyik leggazdagabb fajtacsoport az almák között.

A híres pomológus, Diel (1799) 4 alcsoportba sorolja a Reneteket:

  • egyszínű renetek ('Királyi renet'),
  • piros renetek ('Dániel féle renet', 'Baumann renet', 'Vilmos renet', 'Széchenyi renet'),
  • szürke vagy kormos renetek ('Bőrkormos renet', 'Kanadai renet') és
  • aranyrenetek.

Bereczki Máté az 1882–87 között megjelent négy kötetes Gyümölcsészeti vázlatok című könyvében 64 Renetet, Diel pedig több mint 200 Renet fajtát ismertetett. (Király Ildikó nyomán).

 

A 'Bőrkormos renet' virágzási ideje szerint a középidejű csoportba sorolható (jellemzően ápr. 16-28-a közötti virágzással). A virágzás időtartama általában 6 -11 nap között váltakozik. Virágainak átmérője jellemzően kicsi.

 

Házikertekbe, a történelmi fajtákat és ízeket kedvelők számára ajánlható alma.

 

 

(forrás:

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1388:regi-magyar-almafajtak-elonyben&catid=303:gyumolcstermesztes&Itemid=43&lang=en)

'Bőrkormos renet' alma (<span>Malus domestica</span> ''Bőrkormos renet'')

Hasonló növények