Az amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica) a valódi kőrisek szekciójába tartozó, Észak-Amerika keleti partvidékéről származó, igen alkalmazkodóképes, melegkedvelő fafaj. Európában agresszíven viselkedik, mert leveleiben más növények növekedését gátló (allelopatikus) anyagok találhatók, valamint kumarin-tartalma miatt az európai lombkárosító rovarok elkerülik.

A városi légszennyezést jól tűri.

Mivel intenzíven kivadul, csak a hímivarú klónjait telepítsük (pl. 'Patmore', 'Marshall's Seedless' fajták), és azokat is inkább belterületen alkalmazzuk.

 

Kérge már fiatalon repedezetté válik - a később is sima törzsű virágos kőrissel ellentétben. Szabad állásban koronája széles lesz, ágrendszere lecsüngő ("szomorú" habitusú).

Hajtásai szürkék, ill. okker árnyalatúak (színátmenettel).

Levele 7, ritkán 9 levélkéből álló, páratlanul szárnyalt, összetett levél. A levélkéknek rövid nyelük van - ez az őshonos kőriseink közül csak a virágos kőrisre jellemző.

Kétlaki növény, azaz hím- és nővirágú faegyedekre különül. Virágai áprilisban nyílnak. Virágzata, valamint zöld, sárga, majd éretten barna lependéktermése a levelek hónaljában, bugavirágzatban képződik (csak a nálunk őshonos virágos kőris termése hasonlít hozzá, de az vörösbarna színű és jóval kisebb).

 

Őszi levélszíne aranysárga, amely már többnyire a hazai őshonos fafajok lombszíneződését megelőzően kialakul.

 

Magyarországon az észak-atlanti változatok, illetve azok hibridjei terjedtek el, így az északi vörös kőris (F. pennsylvanica var. austinii - szőrös hajtású) és a zöld kőris (F. pennsylvanica var. subinterregima - kopasz hajtású).

 

Erdészeti felhasználásra Magyarországon  az 1900-as években a puhafás (fűz-nyár-) ligeterdőkben alkalmazták, az '50-es évektől pedig az ártéri nemes nyárasokban ültették. Előfordulása hazánkban a folyóvölgyekben, lápterületeken és a szikesekre jellemző, ahol kivadult és az őshonos fafajokat háttérbe szorítja.

 

A fa visszavágva tősarjakat hoz, továbbá nőivarú példányai jelentős mennyiségű termést érlelnek, melyekkel könnyen terjed.

 

További termesztésben lévő fajtáinak listája itt található:

http://joa.isa-arbor.com/request.asp?JournalID=1&ArticleID=1914&Type=2.

 

Források:

Biológiai inváziók Magyarországon - Özönnövények (szerk.: Mihály Botond és Botta-Dukát Zoltán; Amerikai kőris: Csiszár Ágnes, Bartha Dénes)

http://hort.ifas.ufl.edu/database/documents/pdf/tree_fact_sheets/frapenb.pdf

 

 

 

Amerikai kőris (<span>Fraxinus pennsylvanica</span> ''Patmore'')

Hasonló növények

Virágos kőris (Fraxinus ornus) Virágos kőris (Fraxinus ornus)
A virágos kőris, más néven mannakőris...

Magas kőris (Fraxinus excelsior) Magas kőris (Fraxinus excelsior)
A magas kőris (Fraxinus excelsior) –...

Gömb kőris (Fraxinus ornus 'Mecsek') Gömb kőris (Fraxinus ornus 'Mecsek')
Magyar nemesítésű fajta, az első valódi...

Összes 7 hasonló növény megtekintése »